Gartner blijft negatief over Win 2000

Gartner adviseert met klem Windows 2000 niet aan te schaffen, op grond van vele argumenten. Het onderzoeksbureau is er ondermeer van overtuigd dat Microsoft naar eenzelfde inkomstenstructuur wil als die van telecomaanbieders.

Volgens analist Ed Thompson zal Microsoft een licentiemodel aanbieden voor Windows 2000 dat de gebruiker de facto verplicht elke drie jaar een opwaardering te kopen naar weer een nieuwe versie.
Thompson is ook niet te spreken over de technologische eigenschappen. "Allereerst heb je daar de vrome wens van Microsoft om één groot stuk code te schrijven, die ze dan voor alle Windows-versies zouden gebruiken." Dat is volgens hem onhaalbaar. Hij beweert - op basis van gesprekken vorige maand met Microsoft-ingenieurs - dat de NT-technologie nu al omvangrijker is dan IBM's OS/390.
Ook de prijs speelt een rol. Thompson is er zeker van dat de Data Center-versie vier keer duurder zal zijn dan de Advanced Server. De schaalbaarheid is dan wel twee keer beter (acht processoren in plaats van vier), maar de stabiliteit en functionaliteit blijven hetzelfde, terwijl het besturingssysteem niet eens de volle capaciteiten benut van de IA64-processoren van Intel. De stabiliteit is Thompsons belangrijkste reden om de aankoop van Windows 2000 in welke vorm dan ook af te raden.
Hij waarschuwt vooral de Nederlandse, Belgische en Scandinavische gebruikers. "Jullie willen in het algemeen overstappen van Windows 3.1 naar NT 5. Dat is geen goed idee. Het zal meer geld kosten dan een overstap naar bijvoorbeeld Windows 98, en de problemen waar jullie op stuiten zullen zo massaal zijn, dat ze pas opgelost zijn tegen de tijd dat de volgende versie van NT alweer klaar is", aldus de Gartner-analist.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-03T00:00:00.000Z Redactie Computable