Rus claimt prototype Intel-killer

De Russische computerarchitect Boris Babaian claimt dat hij een 'Intel-killer', de E2k, op de markt brengt, mits hij kapitaalverstrekkers kan vinden. Zijn prototype van de supercomputer Elbrus-3 zou twee keer zo snel zijn als de huidige Westerse equivalenten.

Elbrus is het bedrijf waaraan Babaian verbonden is. Hij ontwikkelde in de tijd van de Sovjet-Unie de Elbrus-1 en -2. Deze apparaten speelden naar verluidt een belangrijke rol in zowel de militaire als de publieke sector in de Sovjet-Unie. Door de ineenstorting van de economische systemen van de Ussr zag de Elbrus-3 nooit het levenslicht.
Volgens Babaian is het bestaande prototype van deze supercomputer twee keer zo snel als de huidige Westerse equivalenten. Dat is gerealiseerd door gebruikmaking van verschillende technieken die hun tijd ver vooruit waren, zoals vliw (very long instruction word).
Babaian wil ondermeer deze techniek inzetten bij de ontwikkeling van een nieuwe chip, E2k genaamd, die hij het predicaat 'Intel-killer' meegeeft. Dit kan echter niet zonder medewerking van financiers, die tenminste zestig miljoen dollar zouden moeten bijdragen in het project. Onduidelijk is nog of de positie van een staatsbedrijf als Elbrus dergelijke particuliere investeringen toestaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-22T00:00:00.000Z Redactie Computable