Java 2 kan Sun miljoenen opleveren

Sun Microsystems kan volgens analisten driehonderd- tot vierhonderd miljoen dollar verdienen aan zijn Java-technologie als de ontwikkelaarsgemeenschap zich kan vinden in de licentievoorwaarden voor Java 2.

In deze nieuwe gebruiksregels gaat Sun deels voor een 'open source'-benadering die het 'community source' heeft gedoopt.
De Sun-variant voorziet echter, in tegenstelling tot pure 'open source', wel in inkomsten voor de leverancier zelf. Ontwikkelaars hebben gratis toegang tot Java en de broncode daarvan. Zij mogen wijzigingen aanbrengen, zolang de platform-onafhankelijkheid bewaard blijft. Zodra ontwikkelaars commerciële producten uitbrengen, moeten zij echter licentiegelden betalen.
Dit nieuwe licentiemodel vervangt het huidige, waarbij software-ontwikkelaars vooraf licentiegelden moeten betalen aan Sun voor het gebruik van Java. Zakenbank Merril Lynch schat de waarde van de nieuwe royalties op vijf dollarcent tot zes dollar per product. Hiermee zou de totale waarde van Java voor Sun uitkomen op driehonderd- tot vierhonderd miljoen dollar.
De Javasoft-divisie van Sun wil voornamelijk inspelen op de nog verwachte tweede golf van Internet-portalen, verticale industrieën en individuele grote bedrijven die beginnen aan elektronische handel. Sun verwacht dat Java het dominante ontwikkelplatform wordt voor de komende tien jaar en voelt zich daarin gesteund door het feit dat zelfs concurrenten IBM en Hewlett-Packard hoog inzetten op het succes van Java bij grote bedrijven en in serveromgevingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.