'Carrier select'-diensten mislukken

Een groot aantal 'carrier select'-diensten dreigt binnenkort het loodje te leggen. Slechts 3 procent van de particulieren belt goedkoper naar het buitenland via een viercijferige code.

Professor Arnbak, voorzitter van het toezichthoudend orgaan Opta, luidt de noodklok over deze vorm van dienstverlening. Hij waarschuwde tijdens het telecom-congres World Topics voor financiële debacles. Het systeem van de voorkeuze is voor het grote publiek toch moeilijk te doorgronden, aldus Arnbak. Hij sprak van een onduidelijke markt. Bovendien wordt het bellen naar het buitenland snel goedkoper.
Verder kondigde de Opta-voorzitter aan dat KPN Telecom in Rotterdam haar netwerk bij wijze van proef zal openstellen voor een concurrent. Zonder eigen investeringen kan een nog nader bekend te maken telecom-operator rechtstreeks onbelemmerde toegang krijgen tot een verdeelcentrale van KPN. MCI Worldcom zou graag aan dit experiment willen deelnemen, zo bleek tijdens het congres.
Met de proef volgt KPN Telecom het 'Richtsnoer voor ontbundelde toegang'. Daarin schrijft de Opta voor dat het complete KPN-netwerk moet worden opengesteld voor de concurrentie. Het experiment is nodig omdat men eerst ervaring moet opdoen met het openstellen van centrales. Deze zijn helemaal niet ingesteld op gebruik door derden, omdat ze gebouwd zijn in een tijd dat er geen sprake was van concurrentie in Nederland.
Tenslotte maakt Arnbak zich sterk voor lagere tarieven voor het bellen van vast naar mobiel. Op de GSM-aanbieders wordt zware druk uitgeoefend deze tarieven te verlagen. Arnbak heeft de sterke indruk dat de vijf mobiele aanbieders onderlinge prijsafspraken hebben gemaakt voor de interconnectie, de verbinding naar een GSM-apparaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-31T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.