Vergroting digitale kloof is geen ramp

Zeker niet alle Nederlanders zullen mobiele telefoon, fax en PC gaan gebruiken. Van de mensen die geen moderne communicatiemiddelen bezitten, is een meerderheid niet van plan deze in de nabije toekomst aan te schaffen.

Dit stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Uit het onderzoekModerne informatie- en communicatietechnologie (ICT) en sociale ongelijkheid blijkt dat sommige groepen verstoken zullen blijven van IT.
Van de niet-bezitters van een GSM wilde 28 procent er een kopen. Van de vrij grote groep die geen fax bezat, was slechts 15 procent van plan er een aan te schaffen. Dit wijst op een verdere toename van de verschillen tussen uiteenlopende bevolkingsgroepen. In groepen waar bezit van moderne communicatiemiddelen veel voorkomt, bevinden zich namelijk ook nog eens relatief veel personen die aanschaf van nieuwe apparatuur overwegen.
Tussen lagere en hogere inkomensgroepen zal zodoende het verschil in bezit van communicatie-apparatuur nog toenemen. Ook de bezitsverschillen tussen leeftijds- en opleidingsgroepen zullen de komende jaren verder toenemen, aldus het SCP.
Groepen die relatief achterblijven, zijn alleenstaande vrouwen, 65-plussers, laaggeschoolden, mensen met een laag inkomen en werklozen. Desondanks wil het SCP niet spreken van een werkelijke tweedeling op dit punt. Er is namelijk geen sprake van een absolute en onoverbrugbare grens tussen wel- en niet-bezitters.
Volgens het SCP is het ook niet voor iedereen noodzakelijk een computer te bezitten. Inkomen en aanzien zijn ook op een andere manier te verwerven. Wel vraagt de arbeidsmarkt steeds meer om mensen die goed met computers overweg kunnen. Wie over digitale vaardigheden beschikt, is daarbij in het voordeel.
Volgens het SCP vraagt een aanzienlijk deel van de arbeidsplaatsen echter niet om digitale scholing. Bovendien hebben vooral ouderen geen ambities op de arbeidsmarkt. Een andere reden om niet over een tweedeling te spreken, is dat er vrijwel altijd een alternatief voor moderne IT bestaat. Gewenste informatie valt ook via andere kanalen te verkrijgen. Verder zijn email en GSM geen pure noodzaak voor de communicatie met anderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-13T00:00:00.000Z Redactie Computable