Amsterdam opent eerste Computer Clubhuis

Het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld wil het eerste Computer Clubhuis in Nederland openen. Met dit project hopen de beleidsmakers de kansen te vergroten van jongeren die geen computer hebben. "Veel tieners beseffen dat het best handig is als ze met computers om kunnen gaan", zegt projectleider Camille Rietmeijer.

Het fenomeen Computer Clubhuis is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar boekte het project goede resultaten in achterstandswijken. Het enige Europese clubhuis staat in de Duitse stad Stuttgart. Als het aan stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld ligt, verrijst het tweede clubhuis in Amsterdam. De deelraad heeft in december 1997 tweehonderdduizend gulden vrijgemaakt voor investeringen in ICT. Met dit geld is onder andereComputerwijs gestart, een project dat negen basisscholen koppelt aan een computernetwerk. In samenwerking met het Instituut voor Leerplanontwikkeling (SLO) gaf het stadsdeel vervolgens ook vorm aan het project Computer Clubhuis.
De jongeren zullen in het clubhuis geen cursussen volgen. Het mag niet zijn als op school, waaraan een belangrijk deel van deze groep een hekel heeft. "Wij gaan uit van de interesse van de jeugd. Als een deelnemer bijvoorbeeld een website wil maken, dan geven wij hem hierbij ondersteuning." Het centrum zal over ongeveer vijftien computers beschikken met Internettoegang. Er zijn begeleiders aanwezig. De initiatiefnemers zullen tevens computerhobbyisten uitnodigen om in het clubhuis te programmeren, zodat de jongeren met hun werk in contact komen.
Het stadsdeel heeft inmiddels een sponsorwervingsbureau in de hand genomen. Er is nog ongeveer vijfhonderdduizend gulden nodig. De wervers zullen voornamelijk aankloppen bij ICT-bedrijven. De eerste gesprekken met deze ondernemingen zijn redelijk positief verlopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-18T00:00:00.000Z Redactie Computable