Gemeenten moeten oudjaar beter voorbereiden

De overheid moet de communicatie-mogelijkheden in de 2000-nacht nog verbeteren. Het Nationaal Noodnet en de capaciteit van de 112-alarmcentrales worden uitgebreid. Daarnaast zijn burgemeesters opgeroepen 'noodmeldpunten voor burgers met een acute hulpvraag' te verzorgen.

Gemeenten die in gebreke blijven, komen in de december-millennium-rapportage van de regering. De Tweede Kamer besprak afgelopen week het vorige verslag.
Uit een oefening in de OOV-sector (openbare orde en veiligheid) waren zaken naar voren gekomen die voor problemen kunnen zorgen, al zijn ze niet 2000-gerelateerd. Het Nationaal Noodnet bijvoorbeeld blijkt niet 100 procent te functioneren. Dit noodnet is een door KPN beheerd communicatienetwerk voor bestuurders en hulpverleningsdiensten dat moet standhouden wanneer de reguliere infrastructuur het begeeft. Het Rijk is verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van twintig aansluitingen per provincie, twaalf per hulpverleningsregio en één per gemeente. De betrokken instanties kunnen er zelf meer regelen. Omdat er te weinig aansluitingen zijn, komen er in ieder geval tweeduizend bij. Misschien wordt bovendien een deel van de circa 150 aanvragen van na 1 oktober gerealiseerd.
Ook de bereikbaarheid van alarmnummer 112 was een probleem. Daarom is het aantal centrales met vier uitgebreid tot 25, en het aantal bedienposities per centrale verdubbeld tot honderd. Ze kunnen nu vijfhonderd gesprekken per minuut aan. Cruciaal is dat alleen in levensbedreigende situaties 112 wordt gebeld. Dat zal een van de items zijn in de vervolgcampagne van radio- en televisie-spotjes en krantenadvertenties die 22 november start. Aan een tweede Millenniumkrant is volgens 2000-minister Van Boxtel en staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken geen behoefte.
Voor het geval dat iemand er met de telefoon niet doorkomt, moeten op fysieke locaties noodmeldpunten komen: politiebureaus, brandweerkazernes, bejaardencentra en dergelijke. Van Boxtel heeft de burgemeesters opgepord, en de Commissie-Alders, die de OOV-sector begeleidt, heeft de gemeenten expliciet naar hun reactie op Van Boxtels oproep gevraagd. Eind deze maand rapporteren zij over de OOV-situatie. Wie het niet goed regelt, moet aan de schandpaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.