Enertel loopt deel Kennisnetgelden mis

Enertel krijgt minder geld voor de ontwikkeling van het onderwijsnetwerk Kennisnet. Een deel van het gereserveerde bedrag komt namelijk in handen van de scholen zelf.

Dit blijkt uit een brief van minister Loek Hermans van onderwijs aan de Tweede Kamer. Het parlement maakt zich ondertussen zorgen over de financiële positie van Enertel. Vanavond debatteert de Tweede Kamer over Kennisnet.
Enertel maakt vanwege de problemen bij moederbedrijf Worldport moeilijke tijden door. Het moest ook nog een bittere pil slikken in de onderhandelingen met Hermans over de definitieve aanbesteding van Kennisnet. De gereserveerde gebruikskosten voor het onderwijsnetwerk komen niet bij Enertel terecht, maar gaan rechtstreeks naar de scholen. Deze instellingen beslissen of ze de middelen aanwenden voor een Kennisnet-aansluiting of voor andere IT-doelen.
Het ministerie betaalt wel de kosten van het transport en de diensten rechtstreeks aan Enertel. Het telecombedrijf ontvangt tot 2002 in totaal 253 miljoen gulden. Scholen en andere instellingen krijgen samen 164 miljoen. Vanaf 1 december worden de instellingen in het beroeps- en volwassenenonderwijs (bve) op Kennisnet aangesloten. In mei 2000 volgen de basisscholen. Later dat jaar is het voortgezet onderwijs aan de beurt. Medio 2002 zijn alle locaties aangesloten.
De keuzevrijheid komt voort uit een motie van Kamerlid Ursie Lambrechts (D66). Uit angst voor gedwongen winkelnering vindt zij dat de onderwijsinstellingen zelf moeten kunnen besluiten of ze een aansluiting op Kennisnet nemen. Hoewel dat nu kan, is Lambrechts nog niet tevreden. Bve-instellingen krijgen het gehele bedrag voor zowel de aansluiting als het gebruik van Kennisnet in één keer. Het basis- en voortgezet onderwijs moeten genoegen nemen met het geld voor de aansluiting. Lambrechts vermoedt dat Hermans hiermee de bve-sector, voorheen een tegenstander van Kennisnet, heeft overgehaald.
Harry van Bommel (Socialistische Partij) blijft tegen Kennisnet. Hij vindt dat het geld beter aan goede computers kan worden besteed. Een ruime Kamermeerderheid steunt echter de minister. Wel zijn de parlementariërs bezorgd over de financiële positie van Enertel; zij maken op dit gebied een voorbehoud. Hermans heeft een onderzoek uit laten voeren naar de financiële positie van Enertel. Op grond hiervan zal de Kamer beslissen over de voortgang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.