Cisco en scholen leiden op tot netwerkexpert

Cisco Systems en de Onderwijsgroep Haaglanden bieden samen een opleiding in netwerkontwikkeling en -beheer aan. Ondertussen hebben vijf andere Nederlandse scholen het Haagse voorbeeld gevolgd.

"De kloof tussen vraag en aanbod van netwerkdeskundigen is groot", motiveert Shannon Bigelow, namens Cisco coördinator van de opleiding, dit initiatief.
Bovendien groeit dat tekort: de netwerkindustrie groeit sneller dan het aantal gekwalificeerde mensen. Dit treft niet alleen de IT-sector, aldus Bigelow, maar het hele bedrijfsleven. IT-projecten zullen worden uitgesteld, wat de concurrentiekracht schaadt. Kosten zullen stijgen, omdat productie niet optimaal kan plaatsvinden.
Cisco stelt dat de academie een algemene opleiding is, die niet slechts klaarstoomt tot specialist op Cisco-apparatuur. De onderneming levert de deelnemende scholen een scala aan switches en routers, en stelt het lesmateriaal beschikbaar. Gemiddeld zou die bijdrage per school zo'n dertienduizend gulden waard zijn.
In Nederland studeren de eerste specialisten komende zomer af. Momenteel hebben zes scholen toegezegd mee te doen. Twee starten dit najaar: de Onderwijsgroep Haaglanden in Den Haag en het Nova College in Santpoort. Twee andere beginnen naar verwachting in januari. Volgend schooljaar volgen de laatste twee. De opleiding is gericht op leerlingen vanaf zestien jaar op mbo-niveau.
Om het gebrek aan gekwalificeerde leraren op te heffen, volgt Cees van der Zwan, teamleider van de afdeling Technische Informatica van Haaglanden, met enkele collega's een opleiding aan 'Cisco Academy Training Centers' in het buitenland. Na afronding gaat hij andere docenten onderwijzen. Haaglanden moet één van de regionale academies worden, die lokale scholen die deelnemen ondersteunen.
Op Haaglanden volgden de studenten technische informatica, studierichting kantoorautomatisering, tot dusver het vak datacommunicatie. Vanaf oktober volgen tachtig tweedejaars studenten het Cisco-programma. De cursus wordt afgesloten met het Cisco Certified Networking Associate-examen (Ccna). Iemand met dat diploma kan simple-routed lans, routed wans en switched lan-netwerken installeren, configureren en onderhouden.
De Networking Academy van Cisco startte in 1997 in de VS. Sinds een jaar biedt Cisco het programma ook in Europa aan. Momenteel hebben scholen in negentien Europese landen het programma overgenomen, en zijn vijfhonderd studenten afgestudeerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-15T00:00:00.000Z Redactie Computable