'Digitalisering rijksarchieven loopt gevaar'

Als gevolg van de op handen zijnde bezuinigingen loopt de digitalisering van Nederlandse archieven gevaar. Dat concludeert Doxis Informatiemanagement na een onderzoek onder Nederlandse archieven.

Doxis, dochteronderneming van Ernst & Young, ondervroeg rijksarchieven, archieven van waterschappen, gemeente- en streekarchieven en particuliere archieven over de mogelijke gevolgen van de overheidsbezuinigingen. Daaruit komt naar voren dat meer dan driekwart van de archieven grote vertraging in het digitaliseringproces vreest. Die digitalisering is nodig om de collecties beter toegankelijk te maken en het beheer ervan kostenefficiënter.
 
In het algemeen spreken de geënquêteerde archiefdiensten zich negatief uit over de komende besparingen. Ruim de helft van de Nederlandse rijksarchieven verwacht als gevolg hiervan de komende tijd slechter toegankelijk te worden voor bezoekers.
 
Een meerderheid (64 procent) van alle archieven geeft aan dat bezuinigingen in de sector helemaal niet meer mogelijk zijn en direct ten koste zullen gaan van het behoud van collecties.
 
Zo'n 75 procent van de archiefbeheerders meent dat de Nederlandse politici zich in het geheel niet bewust zijn van het grote belang van archieven voor historisch onderzoek en het oplossen van actuele maatschappelijke vraagstukken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.