Ruzie om software licenties bij uitbesteding

Bedrijven moeten opletten dat uitbestedingscontracten voorzien in een correcte naleving van softwarelicenties.

De Federation Aginst Software Theft (Fast) waarschuwt dat bedrijven onbedachts contractbreuk kunnen plegen als ze hun softwarelicentie-overeenkomsten overdragen aan een leverancier van outsourcing-diensten. Ook de dienstverleners kunnen zich blootstellen aan strafrechterlijke en burgerlijke processen als ze niet over de correcte licenties beschikken.
 
Bill Jones, advocaat bij Wragge & Co. en lid van de Fast Legal Advisory Group (Flag) in Groot-Brittannië, wijst er tevens op dat problemen met softwarelicenties aanleiding kunnen geven tot dure vertragingen bij het onderhandelen van uitbestedingscontracten. "Personen ontdekken dat ze over minder verregaande rechten beschikken dan ze oorspronkelijk dachten", aldus Jones. "De eindgebruiker moet dan wellicht onderhandelen voor de gewenste rechten en dat kan grote invloed hebben op de kosten hebben. Je moet hier dan ook vroeg genoeg mee beginnen om te voorkomen dat de dienstverlener het probleem voor jou ontdekt en ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt om een uitbreiding van je softwarecontract te onderhandelen."
 
Simon Briskman, een advocaat van Flag-lid Olswangs Solicitors, adviseert de huidige licentiecontracten grondig na te lezen, want wellicht verbieden ze uitbesteding. Ook kan het prijsplaatje veranderen, door bijvoorbeeld bijkomende licentiekosten (zoals bijvoorbeeld het aantal processoren van het systeem waarop de software gaat draaien). Dat kan weer de aantrekkelijkheid van een uitbesteding beïnvloeden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-14T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.