Cybermisdaad-agentschap wellicht uitgesteld

Normaal gezien wordt tegen eind dit jaar een Europees agentschap opgericht tegen computermisdaden. Mogelijk loopt dat plan vertraging op omdat de regeringen van de lidstaten te veel vingers in de pap willen hebben.

Het 'European Network and Information Security Agency' moet advies geven aan de regeringen van de EU-landen over de manier waarop ze webgebaseerde bedreigingen het hoofd kunnen bieden. De verschillende Europese lidstaten willen nu bestuursleden van dat nieuwe agentschap rechtstreeks benoemen, zodat ze het werk van het agentschap van dichtbij kunnen volgen. Ze willen ook af van het voorziene adviesorgaan dat de belangen van de industrie moet verdedigen.
 
De Europese Commissie is niet te spreken over die plotse wijziging van de geplande organisatiestructuur, en dreigt zelfs de plannen voor het agentschap op te doeken. De bedoeling was immers om er een klein agentschap van een 30-tal personen van te maken, dat snel kan reageren op virusaanvallen en andere cyberbedreigingen. Daarbij wordt, na de 11 september-aanslagen, zelfs gedacht aan heus 'cyberterrorisme'. Maar de al te opdringerige nationale overheden zouden van het geplande agentschap een bureaucratische organisatie maken, met alle gevolgen van dien voor de efficiëntie, zo stelt de Commissie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-06T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.