LCL wil maatregelen tegen Belgacom/Cybercenter

Het Brusselse bedrijf LCL wil dat er bijkomende maatregelen genomen worden om de dominantie van Belgacom in de datacentermarkt in te perken, nu deze het Cybercenter van Scarlet overneemt.

Met de overname van het Cybercenter van Scarlet beschikt de telecomdienstenaanbieder volgens LCL over meer dan 16.000 m� datacenterruimte. LCL-oprichter Laurens Van Reijen nam vorig jaar het Telehouse pand in Diegem over van het failliete KPNQwest. Het telt 15 klanten, waaronder Colt, Telenet, Scarlet, Global Crossing, Interoute en Ventelo.
 
Van Reijen vindt het merkwaardig dat Belgacom, dat zelf over meer dan voldoende datacenterruimte beschikt, ook nog eens het Cybercenter van Scarlet moest overnemen. Volgens LCL beschikt Belgacom over een Netcenter van 2400 m� in Evere (4 zalen van 700 m�) en over zowat. 6000 m� (6 zalen van 1000 m�) in Mechelen. "De meeste datacentra van Belgacom staan voor de helft leeg, waardoor de aanschaf van Cybercenter meer lijkt op een overname van de klant IBM dan op een noodzaak aan extra ruimte.
 
Het is bekend in de markt dat het KPN Belgium/Scarlet contract met IBM verlieslatend was waardoor het risico nu bestaat dat Belgacom deze verliezen moet compenseren met opbrengsten uit de verkoop van huurlijnen en andere diensten aan IBM. Hierdoor kan het vermoeden van kruissubsidie ontstaan. Tevens wordt door Belgacom aangekondigd dat IBM en Belgacom partners worden waardoor een zeer sterke positie wordt ingenomen in de markt van de 'disaster recovery'."
 
Volgens Van Reijen zijn de Brio-interconnectiecontracten op het vlak van colocatie een voorbeeld van een onevenwichtige marktpositie van Belgacom: "Telecomdienstenaanbieders die interconnectie aangaan bij Belgacom, dienen te betalen voor de colocatie bij Belgacom terwijl Belgacom niet wenst te betalen voor deze colocatie bij de betreffende carrier."
 
Van Reijen vindt het daarom noodzakelijk dat er na de overname een aantal bijkomende maatregelen worden genomen om de dominantie van Belgacom in deze markt in te perken. "Dit kan door bijvoorbeeld van Belgacom te eisen dat ze voor colocatie bij andere aanbieders gaat betalen. De klanten in het Cybercentrum moeten tevens de vrijheid krijgen zich op andere plaatsen te vestigen. En er moet over gewaakt worden dat er geen kruissubsidie kan bestaan tussen colocatieruimte en telecommunicatiediensten."
 
LCL is voorlopig niet van plan om deze zaak aanhangig te maken bij het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie of de Raad voor de Mededinging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-08T00:00:00.000Z Luc Blyaert, Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.