Eerste enkelvoudige chip-processor van Intel

Intel introduceert de eerste processor met enkelvoudige chip. Deze is specifiek bedoeld voor mobiele telefoons die gebruikmaken van edge-netwerken (enhanced data rates for gsm evolution).

Met deze opkomende technologie kunnen gegevens twee tot drie keer sneller getransporteerd worden dan met de bestaande gsm/gprs-netwerken. Zo biedt edge gebruikers van mobiele telefoons betere multimediamogelijkheden en andere breedbandapplicaties.
 
De PXA800EF is gebaseerd op de 'wireless internet on a chip'-technologie van Intel. De processor brengt de belangrijkste componenten van de huidige mobiele telefoons en handheld-computers samen op één enkele microchip. Deze technologie maakt nieuwe datatoepassingen mogelijk, biedt een langere levensduur van de batterij en uitgebreide ontwerpmogelijkheden voor instapmodellen.
 
Hogesnelheidsnetwerken zoals edge zullen de hoeveelheid data die verwerkt wordt op een handset, drastisch vergroten. Hierdoor kunnen telecomdienstverleners profiteren van de hogere datasnelheden, wat ze in staat stelt nieuwe draadloze applicaties en diensten aan te bieden. De traditionele mobiele telefoon wordt daarom vervangen door toestellen die krachtige computertaken en communicatietoepassingen samenbrengen.
 
De nieuwe processor is onderdeel van de Intel Personal Internet Client Architecture (Intel PCA). Dit is een blauwdruk voor het ontwikkelen van draadloze apparatuur die spraak en internettoegang combineert. De Intel PXA800EF is ontwikkeld op basis van hetzelfde chipontwerp als dat van de Intel PXA800F-processor, het gsm/gprs-product dat eerder dit jaar werd aangekondigd. Voor de ondersteuning van edge-netwerken voerde Intel enkele wijzigingen door in de software en werd de verwerkingssnelheid van de Micro Signal Architecture opgevoerd.
 
De nieuwe processor biedt niet alleen sterke prestaties bij een laag stroomverbruik, maar voorziet ook in 4 megabytes aan geïntegreerd on-chip flash-geheugen en 512 kilobytes sram voor veeleisende applicaties. De processor omvat tevens een 156 MHz-signaalprocessor die gebruik maakt van de Micro Signal Architecture met 512 KB aan geïntegreerd on-chip flash-geheugen en 64 KB aan sram.
 
Voor ontwikkelaars zijn inmiddels testexemplaren beschikbaar. Massaproductie staat gepland voor het eerste kwartaal van 2004. Toestellen met de nieuwe processor komen naar verwachting later in 2004 op de markt. De PXA800EF heeft een adviesprijs van 29,15 dollar per 100.000 stuks.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.