Vorig jaar minder it-bestedingen in Nederland

De Nederlandse it-markt heeft een uiterst mager jaar achter de rug. Op bijna alle fronten was er sprake van minder investeringen. IDC verwacht in 2003 geen herstel van de markt.

Aldus blijkt uit de zojuist verschenen studie 'IT Spending by Vertical Markets in the Netherlands, 2001-2006'. "Nederlandse bedrijven, organisaties en consumenten hebben in 2002 de hand stevig op de knip gehouden. De nog altijd voortdurende politieke instabiliteit in combinatie met de aankondigingen van zowel reorganisaties als bezuinigingen hebben en houden een verlammend effect op de uitgaven aan informatie technologie", aldus Peter Vermeulen, onderzoeksmanager bij IDC Benelux. De totale it-bestedingen in Nederland namen in 2002 met 3,5 procent af en bleven steken op 15 miljard euro. IDC verwacht dat de markt in 2003 met een groei van slechts twee procent zich vrijwel niet herstelt.
 
De markt voor hardware (pc's, servers en andere hardware) kromp in 2002 met ruim 6 procent tot 5,3 miljard euro. Vooral de pc-markt liet het afweten met een daling van rond de 10 procent. Voor het komende jaar voorziet IDC een nul-groei.
 
In de dienstenmarkt kon de stevig groeiende markt voor uitbesteding (17 procent) niet voorkomen dat de bestedingen voor de totale sector lager waren dan in 2001. Uiteindelijk kromp deze markt met 2,5 procent tot 5,8 miljard euro. Het zwaarst werden de implementatiediensten getroffen met een daling van 22 procent. Ook het komende jaar verwacht IDC nog een lichte afname. Dankzij de verwachte groei van uitbesteding kan de dienstenmarkt naar verwachting dit jaar toch nog een kleine 3 procent groeien.
 
Ook de markt voor standaardsoftware vertoonde een lichte afname. De markt kromp met ruim 1 procent tot net onder de 4 miljard euro. Vooral de vraag naar hulpmiddelen en systeemsoftware liep terug. Ook voor dit marktsegment voorziet IDC in 2003 verwacht een groei van rond de 3 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.