'Software-bouwer Tryllian begint opnieuw'

Tryllian heeft vorige week uitstel van betaling gekregen, meldt de Volkskrant vandaag. Het bedrijf is bezig met een doorstart, aldus directeur Jan van der Pouw. "Alle 28 medewerkers gaan mee, zo is de bedoeling."

Het bedrijf ontwikkelt software-agenten - zelfstandige en daardoor sterk verbeterde middleware. Het won in 2001 nog de Computable-Ict Award, als "een van de weinige werkelijk vernieuwende kandidaten".
Van der Pouw stelde bij zijn aantreden in september tegenover Computable dat Tryllian nog een half jaar had om zich te bewijzen.
Geld ophalen bij durfkapitalisten bleek te moeilijk. "Investeerders zien ons helaas nog steeds als een clubje zonder omzet." De bestaande geldschieters bleven wel in het bedrijf geloven. "We hebben de afgelopen maanden voor 230 duizen euro aan opdrachten binnengehaald."
De financiering bleek begin maart niet helemaal rond. Van der Pouw: "In het consortium zaten eerst wat barstjes; het viel uiteindelijk uit elkaar."
Vooral de hoge vaste lasten, onder meer voor het kantoorpand langs de ringweg A10 in Amsterdam drukten zwaar, aldus de directeur. "Een kostbare erfenis uit de wilde jaren negentig. Dat pand is nu een molensteen, met een commitment van vier miljoen euro."
Waar het bedrijf verder gaat, is nog niet besloten, aldus Van der Pouw. "Er zijn veel geïnteresseerden. Over de toekomst maak ik mij echt niet veel zorgen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Tijdens mijn opleiding hogere informatica heb ik met een groep medestudenten iets soortgelijks geproduceerd als wat Tryllian aan software aanbiedt. Namelijk een bouwpakket in java om autonoom functionerende agentjes op een virtueel platform te laten voortbewegen.
Ons model bestond uit diverse onderdelen: een virtual machine waar de agentjes als autonome processen op fungeerden, componenten voor de agentjes zoals een implementeerbaar brein, actuatoren, sensoren en modules waarmee het mogelijk was om genetische algoritmen mee te implementeren.
Met ons ontwikkelde Software Development Kit voor Kunstmatig Leven hebben we uiteindelijk succesvol een robot simulatie omgeving, als prototype kunnen ontwikkelen. Later heb ik zelf dit SDK nog toegepast voor het ontwikkelen van webspiders, waarbij de virtual machine(omgeving) zodanig aanpasbaar was geïmplementeerd dat de agentjes vrijelijk in een internet omgeving konden bewegen.
Kort na het afstudeerproject las ik over het Tryllian project, en ik vond het spijtig dat we niet tijdens ons afstuderen hebben ontdekt dat een soortgelijk systeem reeds in ontwikkeling was. Wel schrok ik van bedragen die Newconomie in dit project geïnvesteerd had. Er staat me iets bij van 22 miljoen. Of dat nou euro's of guldens waren weet ik niet meer. In beide gevallen in ieder geval een groot bedrag en waar je een hele hoop leuks voor had kunnen ontwikkelen. Als ik nu vluchtig lees dat dit geld er doorheen 'gejast' is, en dat dit bedrijf met een doorstart bezig is, denk ik dat het voor Tryllian een mislukte poging is geweest. Het idee blijft overigens leuk.

Hans,
eerst nadenken, dan reageren.
Er zijn vooralsnog geen onbetaalde rekeningen bij Tryllian. Het verloopt allemaal juist heel netjes.
En welke "heren" bedoel je precies, die "vrolijk verder gaan?". De aandeelhouders, die hun geld hebben geinvesteerd? De medewerkers? De klanten? Werkelijk, als je de situatie niet kent zou je je ook moeten onthouden van dergelijk ongenuanceerd commentaar!

En de leveranciers blijven dus met stapels onbetaalde rekeningen zitten en de heren gaan vrolijk verder
Dit kan toch nooit de bedoeling zijn geweest !

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-01T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.