Beloningen in de ict blijven onder druk staan

De beloning voor een ict'er is in het tweede kwartaal van 2003 gemiddeld 49.591 euro. Dat is een lichte daling ten opzichte van zowel het tweede kwartaal van 2002 als het eerste kwartaal van 2003

Dit stelt beloningsonderzoeker De Breed & Partners in een tussentijds rapport. De Breed & Partners definieert beloning als het vaste salaris, het variabele salaris, de mobiliteitsbijdragen (auto van de zaak of reiskostenvergoeding), de onkostenvergoedingen, verzekeringen en aandelenopties.
 
Uit de cijfers komt naar voren dat het gemiddelde bruto jaarsalaris van een ict'er nog wel is gestegen. In het tweede kwartaal bedraagt het jaarsalaris (inclusief vakantiegeld, exclusief eventuele 13e/14e of 15e maand) gemiddelde 41.343 euro. In het tweede kwartaal vorig jaar was dit 40.654 euro; een toename van 1,7 procent. Deze stijging is volgens het bureau hoogst waarschijnlijk toe te schrijven aan een lichte stijging in de gemiddelde werkervaring onder de deelnemers aan het onderzoek. De daling in totale beloning komt in ieder geval door andere componenten dan het jaarsalaris.
 
Zo zet de daling van het aantal ict'ers die recht hebben op een auto van de zaak duidelijk door. En daar waar in het eerste kwartaal de waarde van de auto van de zaak nog wel een lichte stijging liet zien, is dit nu ook over. De gemiddelde aanschafwaarde (momenteel 23.943 euro) ligt nog wel boven die van het tweede kwartaal van 2002 (toen 23.334 euro), maar ten opzichte van het eerste kwartaal 2003 is er sprake van een daling.
 
Verder ontvangen ict'ers minder variabel salaris. Overwerkvergoedingen, winstdelingen, eenmalige bonussen, provisies en aandelenopties nemen allemaal af in óf de hoogte en/of waarde óf het aantal mensen dat een bonus ontvangen heeft of beiden.
 
Als er wordt vergeleken op basis van werkervaring blijkt uit de cijfers dat de hardste klappen zijn gevallen in de groep met 10 tot 14 jaar werkervaring. Deze zijn er gemiddeld 7 procent in beloning op achteruit gegaan. Zeer ervaringen ict'ers, met 20 tot 24 jaar werkervaring, zijn er gemiddeld juist 7 procent op vooruit gegaan ten opzicht van 2002.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.