Aankoop CODA drukt winst Unit 4 Agresso

Unit 4 Agresso hoofdkantoor Sliedrecht

Softwareleverancier Unit 4 Agresso draaide het eerste half jaar van 2008 een goed. Het bedrijf maakte minder winst dan vorig jaar. Dat komt onder andere doordat het een lening afsloot voor de aankoop van het Engelse CODA, waardoor de rentelasten stegen.

Unit 4 Agresso maakte het afgelopen halfjaar minder winst dan het eerste halfjaar van 2007. De Nederlandse softwareleverancier maakte 10,9 miljoen euro winst. De omzet bedroeg het eerste half jaar 191,4 miljoen euro. Dat is een stijging vergeleken met de omzet van 152,8 miljoen euro het eerste half jaar van 2007.

De winst is lager dan het eerste kwartaal van 2007, omdat toen de boekwinst van de verkoop van de divisie Internet & Security werd meegerekend in de resultaten. De boekwinst voor deze divisie bedroeg 11,5 miljoen euro. Ook heeft het bedrijf een lening moeten afsluiten voor de overname van het Engelse CODA, waardoor ook de rentekosten stegen.

Onderhoudscontracten

Het grootste deel van de omzet kwam uit onderhoudscontracten. De omzet steeg met 25 procent naar tachtig miljoen euro. Ook de omzet uit diensten zorgde voor een belangrijk deel van de omzet. De omzet steeg met 38 procent naar 79,3 miljoen euro. De stijging is, volgens de softwareleverancier, vooral te danken aan meer personeel door de toevoeging van CODA.

De omzet uit de licentieverkoop steeg met drie procent. Er was rekening gehouden met een beperkte licentiegroei, omdat normaal gesproken de tweede helft van het jaar het merendeel van de licenties wordt verkocht.

De Nederlandse softwareleverancier haalt het merendeel van de omzet uit de Benelux, ongeveer 32 procent van de omzet komt hier vandaan. Ook uit het Verenigd Koninkrijk en in Zweden komt een groot deel van de omzet. Ceo Chris Ouwinga zei eerder dit jaar tegen Computable dat het bedrijf nog wil groeien in Oost-Europa, Azië en Zuid-Amerika. Deze landen horen bij de geografische omzetverdeling bij de noemer overig. Nu komt daar nog drie procent van de omzet vandaan.

Doelstelling blijft hetzelfde

Het bedrijf heeft vertrouwen in de tweede helft van het jaar en handhaaft de doelstelling van zeven tot tien procent autonome omzetgroei. De softwarefabrikant kocht begin dit jaar CODA. De omzet en resultaten van het Engelse bedrijf zijn vanaf 26 februari meegerekend.

Ouwinga vertelde Computable eerder al dat het bedrijf wil groeien door onder andere overnames te doen. De laatste aankoop is het Belgische C-logic, dat administratieve software verkoopt voor kleine en middelgrote ondernemingen.

 Unit 4 Agresso is genomineerd voor de de Computable Award softwareleverancier van het jaar 2008. Andere genomineerden voor deze prijs zijn AFAS Software, Google, Microsoft en VMware. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-21T10:27:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.