ASMI: Overname belangrijker dan conflict

Het bestuur van ASMI wil de behandeling van een conflict met grootaandeelhouders uitstellen. De onderhandelingen voor een overname gaan voor.

Chipmachinefabrikant ASMI heeft bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam om uitstel gevraagd van de behandeling van een conflict met grootaandeelhouders. Het bedrijf ligt in de clinch met de beleggingsfondsen Hermes en Fursa. Die aandeelhouders willen dat topman Chuck del Prado en een aantal commissarissen opstapt. Een nieuw management zou de waarde van het bedrijf moeten vergroten. ASMI heeft zich daartegen verzet door een beschermingswal op te trekken. Vervolgens diende een zaak bij de Ondernemingskamer over de rechtsgeldigheid van die constructie.

ASMI heeft nu verzocht om uitstel van die zaak tot half december. Dat zou in samenspraak zijn met de grootsaandeelhouders. Bovendien kan een bijzondere aandeelhoudersvergadering volgens het bedrijf pas kunnen plaatsvinden op 22 januari 2009 in plaats van de eerder genoemde datum van 22 oktober 2008.

Het bedrijf zegt tijd nodig te hebben om een mogelijke overname door zijn Amerikaanse branchegenoot Applied Materials en de investeringsmaatschappij Francisco Partners verder te onderzoeken. Deze partijen kwamen in juni 2008 met een onverwacht bod op het gehele bedrijf. ASMI wees dat bod af omdat 800 miljoen dollar volgens de bedrijfsleiding niet voldoet aan de waarde van het bedrijf. De chipmachineleverancier zegt nu af te wachten of er nog een bieding komt.

Oplossing conflict

Een eventuele overname zou het conflict met Hermes en Fursa kunnen oplossen, zeker als de aandeelhouders een goede prijs krijgen. Het bedrijf is nu op de beurs bijna 1 miljard euro waard.
Donderdag liep voor ASMI, Hermes en Fursa een deadline af om met een oplossing te komen. Over het verzoek tot uitstel is overleg geweest, aldus ASMI. Hermes en Fursa gaven de chipmachinefabrikant in juni al meer tijd om het bod van Applied Materials en consorten te onderzoeken. ASMI verwacht dat de Ondernemingskamer binnen enkele dagen een besluit neemt over zijn verzoek.

ASMI-Topman Chuck del Prado is niet meer betrokken bij de gesprekken over een mogelijke overname. Del Prado werd begin augustus  vervangen door financieel topman Noud van de Ven, oprichter van een speciale commissie die de overname-onderhandelingen begeleidt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-05T11:41:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.