FNV: Sociaal plan Atos Origin werkt niet

De vakbond FNV vindt dat ict-dienstverlener Atos Origin het sociaal plan verkeerd toepast. Dit schrijft de bond in een openbrief aan het bedrijf. Managers passen het sociaal plan, ookwel 'Career Transition Center (CTC)', volgens de bond verkeerd toe. 'Het lijkt erop dat het CTC willekeurig wordt gebruikt. Ook medewerkers die niet boventallig zijn of op de bank zitten, krijgen het advies voor het CTC te kiezen', zegt FNV-bestuurder Nevin Demirtas.

De dienstverlener sprak met de Centrale Ondernemings Raad (COR) af dat voor werknemers die boventallig worden verklaard een nieuwe functie wordt gevonden binnen of buiten het bedrijf. Volgens de FNV wordt de regeling ook toegepast bij werknemers die niet tot de doelgroep behoren. Demirtas schrijft in de brief: 'Een werknemer wordt zomaar door de manager gevraagd of het CTC niets voor hem of haar zou zijn.' De bestuurder vindt dit niet de bedoeling van het CTC.

Volgens de vakbond leidt het verkeerd toepassen van het sociaal plan tot onrust onder de werknemers. 'Zij weten niet meer waar ze aan toe zijn', aldus Demirtas.

Kinderziektes

Atos Origin zegt dat het CTC inderdaad kampt met kinderziektes. 'Wij onderkennen dat er in deze opstartfase een aantal zaken nog niet vlekkeloos loopt. Dit wordt vooral veroorzaakt door miscommunicatie waardoor de verwachtingen omtrent het CTC uiteen lopen', zegt een woordvoerder van het bedrijf. Het bedrijf gaat op korte termijn managers extra voorlichten over het CTC.

Volgens de dienstverlener zijn medewerkers die worden begeleid in het CTC tevreden over de mogelijkheden, de persoonlijke begeleiding, de aangeboden workshops  en opleidingen. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel medewerkers via het CTC een andere baan hebben gevonden.

Atos Origin vertelde eerder al dat het bedrijf in 2009 afscheid nam van 229 werknemers. Deze werknemers zijn ontslagen of vrijwillig opgestapt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

@Casper: daar komt nog bij dat "werknemer" mannelijk is en het dus eigenlijk had moeten zijn:

'Een werknemer wordt zomaar door de manager gevraagd of het CTC niet iets voor HEM zou zijn.'

Een sociaalplan kan nooit werken bij een a-sociaal bedrijf want dat is Atos Origin

CTC is gedwongen. Er is geen sprake van een keuze door de medewerker. Ik zat niet op de bank op het moment dat ik in het CTC-traject werd geplaatst.

1x raden waar de 'A' in AtosOrigin voor staat?

Ben dat gezeur van die ontevreden AO mensen onderhand wel zat. Ga lekker ergens anders werken als het je niet bevalt. Je hebt zeker nooit vakken gevuld etc, dan weet je wat een a-sociaal bedrijf is.
Doen ze hun best te communiceren en een plan te maken, is het nog niet goed. Als je ooit op de lijst van Delphi hebt gestaan weet je exact wat ik bedoel.
Als je dat niet weet, dan moet je gewoon een andere werkgever zoek, kijken of die ook zo sociaal is.

Mensen zoals btzat zijn er blijkbaar trots op dat ze bij het eerste en ENIGE Ict bedrijf werken dat geen CAO overeemkomst heeft kunnen sluiten tgv een dispuut met de bonden dat nu al bijna 6 jaar speelt. En het is ook het eerste en enige ICT bedrijf in NL waar gestaakt is over de onduidelijkheid omtrent het salarisstelsel. Dus er is niets vreemds aan de hand hoor beste btzat, ook het sociaal plan is conform de AO strategie, nl. lekker vaag en onduidelijk. Dus raad eens wie daar de dupe van wordt ...Dus nu ff dimmem en niet meer van die domme uitspraken doen hoor. Atos origin is en blijft blijkbaar gewoon een K .. bedrijf !

'Een werknemer wordt zomaar door de manager gevraagd of het CTC niets voor hem of haar zou zijn.'
Waarschijnlijk is het plan inderdaad geschikt voor de manager!

Jongens ga ergens anders werken of verdiep je in het waarom er geen CAO is.
Zit je overigens bij een vakbond. Zo nee stop dan zeker met klagen maar zoek een andere baan

229 mensen my ass. Het zijn er veel. Die zijn allemaal stilletjes uit gebonjourd....

En weer foute journalistiek. AO heeft geen sociaal plan met de bonden. Computable (Rian van Heur), neem eens de moeite om accuraat de zaken weer te geven ipv te trachten met uitdagende koppen lezers te krijgen.

Er staan tenminste 120 slachtoffers op de CTC verzendlijst op dit moment. BtZat blijf je hoofd maar in het zand steken. Dat soort medewerkers heeft de directie van Atos het liefst. Dom en naief.

Als ex CTC-er kan ik bevestigen dat de begeleiding prima is, en dat er hulp wordt geboden door de CTC coaches. Wat positief is, is het feit dat CTC begeleiders in ieder geval tijd mogen steken in actieve begeleiding.
Vanuit CTC begreep ik echter wel, dat de 5000 euro die beschikbaar zou zijn voor eventuele opleiding, omscholing of vertrek premie (nog) niet beschikbaar is! Echter dit staat wel duidelijk beschreven in de door de hr. Pols rondgestuurde memo!!!

Dan nog eens die opmerking over vakbonden: ondergetekende is 10 jaar lid geweest van FNV, toen zijn ex-werkgever enkele jaren geleden failliet ging. Toen ondergetekende hulp kon gebruiken van de FNV, kreeg hij geen hulp! Waarom? Schijnbaar was ondergetekende zo'n beetje de enige van +/- 1200 medewerkers, die lid was van de FNV bond. En was er geen belang of tijd om ondergetekende te steunen. Ik heb mijn juridische afhandeling en dergelijke allemaal zelf moeten regelen, en deze was nodig, want zelfs de curator heeft niet netjes gehandeld! Hoe anders kan een curator zonder toestemming van betreffende werkeloze personeels leden, hun puur persoonlijke privacy gegevens doorspelen aan een bekende opkoper van failliete ICT bedrijven? Dit is verboden bij de wet!
Dus, niks nada noppes steun vanuit de bond.
Wat het nog erger maakt, is de onzin die via de bonden wordt gepubliceerd over bedrijven als Atos en concurenten, en regelamtig heb ik moeten constateren dat deze publicaties ronduit uit de duim gezogen waren, en dus veelal pure leugens. Ik kan mij er niet van onthouden te stellen, dat het hier regelmatig de linkse manier van stemming makerij betrof.

Ik kan niet stellen dat ik te spreken ben over Atos als werkgever, maar ik zou iedereen op hun hart willen drukken dat vakbonden de situatie alleen verergeren!!!
Voorlopig zijn zij een van de partijen die ervoor hebben gezorgd dat er nu helemaal geen CAO is! En zit de werknemer al dan niet lid van de bond, zonder een CAO.

Sociaal plan of niet, lid van de vakbond of niet
ALs je niet voor jezelf zorgt.. niemand helpt je in deze economische zware tijden.

Deze (en andere) beslissingen zijn al lang en breed gemaakt achter de schermpjes en in Haagse achterkamertjes.

Nu kun je alleen nog getuige zijn van de uitvoering of een baan gaan zoeken in het onderwijs, verpleging of vaderlandsche strijdkrachten..

Een baan bij de vaderlandsche strijdkrachten moet je ook maar kunnen...50% van de deelnemers aan de kennismakingsdagen landmacht valt helaas vroegtijdig af.

Zouden ze al licht zien in de achterkamertjes??
:-)

Als iedereen aan zich zelf denkt, wordt aan iedereen gedacht!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij FNV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-20T14:03:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.