Risico's uitbesteden schromelijk onderschat

Uit een onderzoek van Meta Group, in opdracht van Compuware, blijkt dat bedrijven vaak te makkelijk overgaan tot het uitbesteden van softwareontwikkeling. 150 it-executives in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland zeggen dat risico's van outsourcing matig worden geinventariseerd.

Ook juridische bescherming van intellectueel eigendom en concurrentiegevoelige informatie laat te wensen over. Risico's zijn onder meer het niet tijdig opleveren van gewenste applicaties, slechte kostenbeheersing en niet nakomen van afgesproken kwaliteitseisen. Feitelijk heeft 80 procent van de organisaties daar nu al last van.
 
Compuware vindt dat bedrijven zich vaak te veel laten leiden door de kostenreductie op korte termijn. De totale impact en kwaliteit op de langere termijn wordt slecht overzien.
 
Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft (53 procent) van de organisaties die softwareontwikkeling uitbesteden kostenreductie als belangrijkste doelstelling hebben. Overige redenen voor outsourcing zijn onder andere gebrek aan eigen kennis en informatiebronnen.Hoewel kostenreductie het belangrijkste doel is, blijkt verrassend genoeg dat 28 procent van de bedrijven niet weet hoeveel besparingen outsourcing echt oplevert.
 
"Met outsourcing is niets mis, alleen dient het weloverwogen te gebeuren en goed te worden voorbereid. Vaak kijken bedrijven niet goed naar een structurele methode om de totale cyclus van softwareontwikkelingen, -management en -beheer te implementeren. Pas wanneer dit wel het geval is, kunnen kosten verminderen en efficiëntie verhogen", aldus Maurice Groeneveld, vice president Compuware Northern Europe. "Daarnaast lijkt het wel of bedrijven vergeten dat outsourcing ook verlies van intellectueel eigendom en verlies aan kennis en kwaliteit van hun applicaties in de organisatie betekent."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-22T14:04:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.