2009: Top 10 zoekopdrachten

Vtspn, Rijkswaterstaat en cloud zijn de drie termen waarop in 2009 het meest is gezocht binnen de site van Computable. Het laat zien met welke onderwerpen de lezers bezig zijn. Computable zet de meest gebruikte zoektermen op een rij.

Net als vorig jaar wordt de lijst met meest uitgevoerde zoekopdrachten aangevoerd door bedrijven. De dienstverleners Logica, Capgemini en Atos Origin voeren de lijst aan. De redactie heeft besloten de bedrijfsnamen van ict-bedrijven uit de lijst te filteren.

1. Vtspn

Vtspn is de voorziening tot samenwerking Politie Nederland, de ict-afdeling van de politie. Eind 2008 komt Vtspn in het nieuws, doordat de organisatie veel externe ict'ers in dienst heeft. De uitkomsten van de onderzoeken naar deze inhuur en de daarbij behorende maatregelen volgen in 2009. Ook maakt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken bekend dat zij een shared service center wil voor de politie, waarin Vtspn opgaat.

2. Rijkswaterstaat

Overheidsdienst Rijkswaterstaat komt in het nieuws als de organisatie het uitbestedingscontract dienstverlener Capgemini wil terugdraaien. De reden voor het ontbinden van het contract is het instabiele rekencentrum.  

3. Cloud

Het is niet raar dat de lezers van Computable regelmatig informatie zoeken over cloud computing. Het is de trend van 2009. Ook voor 2010 verwachten de experts dat er nog meer ict de wolken in gaat. Bij cloud computing staat de data niet meer op het eigen systeem van de gebruiker, maar op een server ergens ter wereld. Deze server is met een netwerkverbinding te benaderen. Het grote voordeel is dat je overal ter wereld bij je data en software kunt.

4. Windows 7

Op 22 oktober 2009 komt Microsoft met zijn nieuwste versie van het besturingssysteem, Windows 7. Naar de opvolger van Vista is lang uitgekeken. Veel organisaties zeggen ermee aan de slag te gaan. Het is daarom ook niet raar dat het besturingssysteem tot de top 10 zoekwoorden behoort.

5. Awards

Opnieuw in de top 10 meest gebruikte zoekwoorden, de Computable Awards. Voor de vierde keer werden dit jaar de Computable Awards uitgereikt aan bedrijven, projecten of personen die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden. Google is uiteindelijk de grote winnaar van de Computable Awards 2009.

6. Netbook

Een andere trend van 2009 is de netbook. Deze minilaptops hebben een beperkte capaciteit en worden voornamelijk gebruikt voor internettoegang. Google werkt aan een apart besturingssysteem voor netbooks en ook Microsoft brengt een netbookversie van Windows 7 op de markt.

7. Ymere

Eind 2008 kiest de woningcorporatie Ymere als eerste woningcorporatie voor SAP. Een opmerkelijk besluit. Daarom wordt manager informatievoorziening Arjan van Dijk genomineerd voor de Computable Award CIO van het jaar 2009. De prijs ging uiteindelijk naar René Steenvoorden van Rabobank.

8. Sharepoint

De samenwerkingssoftware Sharepoint van Microsoft wordt door organisaties steeds vaker gebruikt. Ict'er Mirjam van Olst wordt als eerste vrouw gekroond tot Microsoft Certified Master Sharepoint. Volgens haar zijn Sharepoint-experts gewild.

9. Outsourcing

Voorgaande jaren prijkte outsourcing nog op ieder lijstje van belangrijkste trends. Blijkbaar kijken organisaties nog steeds naar manier om hun ict uit te besteden. Goed hulpmiddel voor deze mensen is het artikel dat verschenen is in de Consultancy Guide 2009, waarin het begrip outsourcing wordt uitgelegd. Ook op het topic outsourcing kunnen lezers ervaringen uit de praktijk vinden en met experts van gedachten wisselen.

10. Rotterdam

In 2008 vraagt de gemeenteraad van Rotterdam de gemeentelijke rekenkamer onderzoek te doen naar de ict-bestedingen en de wijze waarop de gemeente de politieke en ambtelijke aansturing en beheersing van gemeentebrede ict-projecten heeft geregeld. In 2009 worden de uitkomsten bekend gemaakt. De gemeente blijkt geen zicht op de samenhang tussen ict-projecten en de realisatie ervan binnen planning en het budget van 54 miljoen euro. Cio Hans Nijman krijgt twee jaar de tijd om de problemen op te lossen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-29T14:08:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.