China maakt bedrijfsdata ASML buit

Schade loopt in honderden miljoenen euro's

Dit artikel delen:

Spionnen uit China hebben bedrijfsgeheimen van de Nederlandse chipmachinemaker ASML gestolen. De diefstal vond plaats bij een klein onderdeel van het bedrijf in Silicon Valley dat softwareprogramma’s voor machineoptimalisatie ontwikkelt. Het Financieele Dagblad meldt op basis van eigen onderzoek dat de schade honderden miljoenen euro’s bedraagt.

De krant spreekt over de grootste spionagezaak ooit bij een Nederlands bedrijf. Er zijn broncodes, software, geheime gebruikshandleidingen en prijsstrategieën gestolen door hooggeplaatste ASML-medewerkers die banden hadden met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. De gestolen technologie is een cruciale bouwsteen binnen het productieproces van ASML, en maakt het mogelijk via simulatiesoftware de nauwkeurigheid en bezettingsgraad van chipmachines te verhogen.

XTAL

De gestolen informatie zou zijn overgedragen aan XTAL, een concurrent van ASML. Uit FD-onderzoek blijkt dat XTAL's Chinese moederbedrijf Dongfang Jingyuan banden heeft met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Het ontvangt staatssteun voor een project dat bedoeld is om de Chinese positie op de chipmarkt te verstevigen op terreinen waar ASML wereldleider is.

Met de gestolen kennis heeft XTAL cliënten van elektronicagigant Samsung voor de neus van ASML weten weg te kapen, aldus het FD. Daarvoor kreeg het bedrijf van een rechter in de Amerikaanse staat Californië eind 2018 al een boete van 223 miljoen dollar (206,3 miljoen euro).

China-notitie

De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD waarschuwt al langer voor Chinese bedrijfsspionage in de Nederlandse hightechsector. Deze week vond er nog een topontmoeting plaats tussen EU-landen en China, waarbij het onderwerp aan de orde kwam. Het Nederlandse kabinet werkt bovendien aan een meer protectionistische opstelling tegenover China. In mei verschijnt deze zogenaamde 'China-notitie'.

Het kabinet wil economische spionage en risicovolle bedrijfsovernames door China beter aanpakken. Ook wordt gekeken hoe er bijvoorbeeld wordt omgegaan met Chinese staatsbedrijven die geïnteresseerd zijn in Nederlandse technologische startups. Daarnaast zijn er zorgen over de invloed van Chinezen in de Rotterdamse haven.

‘Nederland is supernaïef als het om China gaat’, zei GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee eind 2018 in een artikel van het Algemeen Dagblad. Hij waarschuwt dat China in ons land bezig is met illegale zaken, zoals bedrijfsspionage en het hacken van digitale systemen en vindt dat Nederland moet voorkomen dat haar kennis de volgende prooi van China wordt. Ook voor de invoering van 5G in ons land wordt met argwaan gekeken naar mogelijke samenwerking met het Chinese Huawei. Eerder riepen de VS op tot een boycot van dit bedrijf, wegens mogelijke bedrijfsspionage.


Ook Belgen kritisch

Ook België startte eind 2018 een onderzoek waarin centraal stond of het Chinese Huawei nog netwerkapparatuur in het land mag verkopen. De studie werd uitgevoerd door het Center for Cybersecurity (CCB). Met het onderzoek wilde het CCB, dat rechtstreeks onder het kabinet van premier Michel valt, nagaan of het gebruik van de installaties van Huawei in gsm-netwerken geen gevaar vormt voor de nationale cyberveiligheid. Eind januari 2019 bleek echter uit het onderzoek dat geen enkel element wijst op een risico voor de (cyber)veiligheid in België met de uitrusting van de Chinese telecomreus Huawei. Dit stelde Phédra Clouner, vicedirectrice van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), in de marge van het internationaal forum voor de cyberveiligheid in het Franse Rijsel, aldus Het Laatste Nieuws destijds.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat is er fout gegaan bij ASML in de VS? Blijkbaar was dit geen kwestie van high tech hacken door buitenlandse inlichtingendiensten, maar van diefstal door personeel. Natuurlijk hebben Chinese inlichtingendiensten hierbij een rol gespeeld. Maar het was niet simpelweg een private onderneming van graaiende medewerkers, maar een p.p.p. De betrokken medewerkers van het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie zijn eigenlijk gewoon spionnen. Uiteindelijk hebben de Amerikanen het probleem op een gegeven moment opgepakt, samen met ASML. De kwestie doet me denken aan de Urenco-affaire, die in een doofpot is gedaan.

Nederland heeft niks van Urenco-affaire geleerd. Bedrijven en instellingen doen te weinig aan beveiliging. Ze wachten liever op het pijnlijk moment van ontluistering. ASML durft ook niet aan te geven dat Chinese inlichtingendiensten een rol hebben gespeeld, want anders is de rol van ASML in China uitgespeeld. ASML wil het zelfs geen spionage noemen. De eerdere hacks bij ASML willen ze ook niet aan China koppelen.
Als land gaan we door met een open deur politiek. Nederland wil niet het beste jongetje van de klas zijn, nee we zijn liever het langzaamste jongetje van de klas. Er is gigantisch bezuinigd op het personeel van inlichtingendiensten, terwijl uiteindelijk zij zaken moeten ophelderen en ook internationals helpen orde op zaken te stellen. De AIVD wordt keer op keer weggehoond door het meest corrupte ministerie, dat van Financiën. Geopolitiek inzicht en visie zijn overbodig, ja onwenselijk volgens onze premier.

Over geopolitiek gesproken. Ik kan mij herrinneren dat Kahn van Urenco zijn gang kon gaan omdat Rubbers destijds door de CIA was gevraagd hem met rust te laten: " because they wanted to see where this goes". 40 jaar later zien wij dus dat Pakistan een atoombom heeft.

China heeft al veel eerder aangekondigd de technologieleider van de wereld te willen worden en doet daar ook alles aan om dit doel te halen. Dan is het overtreden van wetten en verdragen geen probleem als daarmee de natie gediend is. Als zo'n groot (dictatoriaal) land zijn zinnen op iets zet kan zelfs de allerbeste inlichtingendienst ze niet tegen houden.
Enige manier om ze tegen te houden zijn soortgelijke sancties als Rusland maar dat betekend dat het Westen onherroepelijk in een economische crisis beland zijn want ze is simpelweg te afhankelijk van de Chinese dwangarbeid. Het is dus zaak om van die afhankelijkheid af te komen.

@KJ. Lubbers die graag secretaris generaal van de Navo wilde worden, was wellicht te gevoelig voor Amerikaanse druk. De Amerikanen wilden vooral weten wat URENCO kon met een concurrerende techniek, die minder energie koste dan die van General Electric (later GE Hitachi). De VS hoopte mee te kunnen spioneren / profiteren en toch Abdul Qadir Khan en zijn vriend Henk Slebos onder controle te houden. Een aantal Nederlandse TU professoren had door dat de wel erg leergierige Khan de “Islamistische” bom zou maken, maar die vonden non-proliferatie discriminerend. Abdul Qadir Khan misleide vrijwel iedereen en verkocht de kennis aan iedereen. De West-Duitsers wisten wellicht meer, maar die wilden in die tijd alleen snel geld verdienen. Alle belangrijke rechtszaken in deze kwestie lijken expres stuk gelopen te zijn.

Waar zit de kennis van ASML?

@Jaap van Belkum. Dank voor de context bij dit verhaal. Het volgende artikel ondersteund het:
https://www.smh.com.au/world/complete-nuclear-bomb-plant-earmarked-for-libya-found-in-south-africa-20041129-gdk7kt.html

en lijkt tevens ook duidelijk te maken waarom Frankrijk het regime van Khadaffi omverwierp.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-11T09:32:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.