Computable Kerstpuzzel 2019: 'Machtig, prachtig'

Winnaar

'Ai is grootste techtrend-hype'. Veel deelnemers hadden er een zware dobber aan maar na veel zoeken, diep graven en niet opgeven, lukte het de meesten de antwoorden plus eindoplossing te vinden. 'Het was erg leuk om de toch erg lastige puzzel op te lossen. Hulde voor deze editie', aldus een van de volhouders.

Met de gezochte oplossing verwijst Computable naar de grote aandacht die ai in 2019 kreeg en die naar verwachting in 2020 niet zal wegebben. Een puzzelaar met historisch besef wees er op dat eind jaren tachtig artificiële dan wel kunstmatige intelligentie al een hype was met een begrip als neurale netwerken en gebruikmakend van toen nieuwe programmeertalen zoals Prolog en LISP. 'Nu, na dertig jaar, is artificiële intelligentie - ai - weer opnieuw een hype. Deze keer vooral als methodiek om te voorspellen, door statistiek los te laten op verzamelde (big) data.'

Een aantal inzenders noemde de kerstpuzzel 'heel lastig' en 'moeilijk', maar ook 'erg leuk' en 'een mooie traditie'. Sommigen puzzelen samen met collega's, vrienden of familieleden, zoals bijvoorbeeld iemand die meldde 'gezellig met het gezin tijdens de kerstvakantie samen te hebben gepuzzeld'.

Een ander schreef: 'De puzzel was weer machtig prachtig, heeft mij uren van de straat gehouden'. En weer een ander: 'Het was weer een zeer uitdagende puzzel die mij ook dit jaar gedurende de feestdagen en zelfs ook nog deze week flink heeft bezig gehouden.' Of zoals een deelnemer het formuleerde in een reactie: 'Een hele klus, Computable, het was veel zoeken en diep graven, maar natuurlijk geven we nooit op. Stilstand is achteruitgang in de it.'

Het slotwoord is voor deze puzzelaar: 'Met veel plezier (en zweet ;-) ) heb ik jullie kerstpuzzel uitgepuzzeld. Alvast de beste wensen en 2020 wordt vast en zeker een Computabletastisch jaar!'

De verdeling van de prijzenpot

Van harte gefeliciteerd!

De prijzen worden spoedig opgestuurd.

Ook dit keer konden we met hulp van pr-bureaus en it-bedrijven weer een aantal mooie prijzen ter beschikking stellen. Uit de vele goede inzendingen hebben we de volgende prijswinnaars getrokken:

Voyager 8200 UC Stereo-Bluetooth-headset van Plantronics (Poly) gaat naar: Laura van den Maagenberg (Vianen)

Een 'mobiel' pakket van Cellularline, bestaande uit een Handy Wing ProFreepowerVoyager en Compact gaat naar: Sander van Akkerveken (Den Bosch), Erik Hak (Voorhout), Ron Laan (Den Helder)

Ornata Chroma-toetsenbord van Razer gaat naar: Jesper Keijzer (Alkmaar)

De redactie stopt ook nog een paar boeken in de prijzenpot:

'Computerpioniers: het begin van het computertijdperk in Nederland' van Gerard Alberts en Bas van Vlijmen gaat naar: Ruurd Jager (Leidschendam)

'iCloud' van Studio Visual Steps (handboek met praktische tips over het gebruik van iCloud, de online-opslagdienst van Apple) gaat naar: Roy Huijts (Spoordonk)

'Mijn leven als entrepreneur, Winst door verlies' van Jan Baan gaat naar: Bart Kaptein (Velserbroek)

De antwoorden

In de Computable Kerstpuzzel 2019 'Van A tot Z' kwam - zoals gebruikelijk - het ict-jaar nog een keer langs in de vorm van cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest. Wie op de pdf van de kerstpuzzel de juiste antwoorden invulde vond in het bijbehorende balkje in het diagram van de Filippine de eindoplossing, te weten: Ai is grootste techtrend-hype

Hieronder nogmaals de 26 omschrijvingen die met het ict-jaar 2019 te maken hadden, met daarachter het gezochte antwoord en tussen haakjes een uitleg.

A. Onsterfelijk opslagmedium: Tape (Hoewel keer op keer doodverklaard wordt tape nog steeds veel gebruikt vanwege het enorm groeiende datagebruik. Tape wordt bijvoorbeeld ingezet bij backups en het snel terughalen van data uit opslag. Zo zette het Fries Film Archief met hulp van SLTN Inter Access tape in bij het opslaan van zware digitale filmbestanden.)

B. Deze onstuimige vrouw beschermt uw digitale identiteit: Irma (De app IRMA - I Reveal My Attributes - stelt de gebruiker zelf in staat stelt te kiezen welke persoonsgegevens met derden worden gedeeld én biedt tegelijkertijd de garantie dat die gegevens correct zijn. De oplossing verwijst natuurlijk ook verder naar de orkaan Irma uit 2017.)

C. Belgisch glazen plafond voor deze vrouw: Dominique Leroy (De Belgische topvrouw van Proximus Dominique Leroy zou overstappen naar KPN om daar de eerste vrouwelijke baas te worden. Nadat de Belgische beurswaakhond FSMA een voorkennis-onderzoek naar haar startte, blies de raad van commissarissen van KPN de benoeming echter af.)

D. It-Texaan (1930-2019): Ross Perot (De Texaanse it-ondernemer Ross Perot stierf op 9 juli op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie. Hij maakte van EDS een van de grootste ict-dienstverleningsconcerns ter wereld en verkocht later zijn tweede bedrijf Perot Systems voor miljarden aan Dell.)

E. Landelijke epd op individuele basis: PGO (In het kader van het nationale MedMij-programma moet iedereen in de loop van 2020 zijn of haar medische gegevens online kunnen inkijken en bijhouden in zijn persoonlijke gezondheidsomgeving: pgo. Een soort individueel elektronisch patiëntendossier, dus.)

F. Publieke bank omarmt deze container: Kubernetes (De Volksbank heeft de Amerikaanse leverancier Rancher Labs geselecteerd als kernplatform voor Kubernetes. De Utrechtse bank wil deze containertechnologie inzetten om versneld te migreren van zijn traditionele monolithische computeromgeving naar een moderne microservices-architectuur).

G. Krijgt voorrang van rechts?: Drone (Het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart werkt aan voorrangsregels tussen drones en bemande vliegtuigen. Daarbij zullen bemande vluchten over het algemeen voorrang hebben op onbemande vluchten.)

H. Dit orkest is in de wolken: Cloudorkestratie (Steeds meer expert bepleiten een multicloudbeleid als beste optie voor ondernemingen die hun bedrijfsapplicaties naar de cloud willen brengen. Daarvoor is dan wel een goede aansturing nodig, ook wel cloudorkestratie genoemd.)

I. Acute stop voor deze datacenterbouwer: ICTroom (Datacenterbouwer ICTroom uit Amsterdam ging aan buitenlandse groeiproblemen ten onder. En dat in een periode dat er veel nieuwe datacenters worden gebouwd. Zoveel zelfs dat er in de regio Amsterdam een bouwstop werd aangekondigd.)

J. It-investeerders steken hier hun geld in: Acquisities (Investeerders moeten hun geld kwijt nu de rente zo laag staat. Dat is terug te zien in het groeiend aantal transacties op de Nederlandse ict-overnamemarkt. Die stevent af op een recordaantal deals, waaronder veel acquisities.)

K. Innovatieve vastgoedautomatisering: Proptech (Proptech, overgewaaid uit Engeland, is een samentrekking van property en technology. In het kort: proptech beweegt zich op het raakvlak van technologische toepassingen/innovaties en gebouwen/vastgoed).

L. Honderd jaar informatie vangen in Rotterdam: Veenman (In 1919 startte Veenman in Rotterdam met de verkoop van typemachines. Honderd jaar later 'vangt' het bedrijf nog steeds informatie, maar dan met printers en digitale documentoplossingen.)

M. Internationale tegenhanger van NL Digital: Comptia (De internationaal opererende Computing Technology Industry Association - Comptia - meldt zich in de Benelux. Daar wil de branchevereniging voor de it-industrie naam gaan maken.)

N. Deze internetgemeenschap rekent zich rijk: Internet Society (De non-profitorganisatie Internet Society, kortweg Isoc, wil Public Interest Registry, het onderdeel dat org-domeinen toewijst, voor 1,35 miljard verkopen aan investeerder Ethos Capital. Koepelorganisatie Icann, de internationale domeinnaambeheerder, wil eerst meer informatie over de intenties en continuïteit.)

O. Jonge Oranje-ambassadeur: Prins Constantijn (Prins Constantijn van Oranje dreigde te vertrekken als startupambassadeur van StartupDelta, uit onvrede over het gebrek aan ambitie. Hij bleef na toezegging toch; deze week bleek een nieuwe naam - Techleap - en een nieuw actieplan te zijn gelanceerd.)

P. Dit hospitaal is tegen speelgoedgeld: Haga Ziekenhuis (Het Haagse Haga Ziekenhuis tekent bezwaar aan tegen een boete van 460.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het ziekenhuis krijgt die boete opgelegd omdat meerdere medewerkers onnodig het medisch dossier hebben ingezien van Samantha de Jong, beter bekend als reality-ster Barbie.)

Q. Kroeg op it-vakbeurzen: Computable Café (Tijdens de ict-vakbeurzen Infosecurity.nl, Data & Cloud Expo in de Utrechtse Jaarbeurs staat de redactie er met het Computable Café. Een plek voor ontmoetingen met vakgenoten en interessante sessies en debatten.)

R. Femme fatale in de it: Rian van Rijbroek (Bij automatiseerder Centric brak dit jaar chaos, ruzie en een leegloop aan de top uit. Vermeend cybercharlatan Rian van Rijbroek bleek een vertrouweling van oprichter/eigenaar Gerard Sanderink te zijn geworden en dat bleek een splijtzwam voor de organisatie.)

S. Afvallige KPN'ers vinden uitweg: Freedom Internet (Een andere soap was die tussen KPN en onderdeel Xs4all. Moedermaatschappij wil Xs4all integreren in het bedrijf en dat niet viel niet in goede aarde bij veel medewerkers en klanten. Het Actiecomité Xs4all werd opgericht en richtte na een aantal maanden de nieuwe internetaanbieder Freedom Internet op.)

T. Dit zorgt voor politieke grip op zaken als artificiële intelligentie en 5G: Parlementair onderzoek (de ict-fiasco's bij de overheid blijven maar door gaan. De Tweede Kamer wil daarom weer een parlementair onderzoek naar de ict-problemen. Ook meer grip te krijgen op digitalisering binnen de overheid met het oog op nieuwe ontwikkelingen.)

U. Dit mag je na een scan en print betasten: Hollandse Meester (TU Delft-onderzoekster Willemijn Elkhuizen bedacht voor haar promotie een opzet voor het reproduceren van schilderijen, daarbij gebruikmakend van 3d-scannen in hoge resolutie, digitale beeldbewerking en 3d-printen. Bijkomend voordeel van zo'n echt lijkende kopie is dat je zo'n Hollandse Meester mag aanraken.)

V. Oude servers waar Europa netjes van af wil: E-waste (In de datacenterwereld wordt een groot deel van de it-servers en -componenten afgedankt zonder oog te hebben voor hergebruik van materialen. Het Europese project Cedaci poogt een einde te maken aan deze e-waste.)

W. 'Rappende' programmeerschool: Techgrounds (In Osdorp, Amsterdam Nieuw-West, opende Techgrounds een programmeerschool. Een van de partners is AWS. Begin december vond in Las Vegas het evenement AWS Re:invent plaats. Daar trad cto Werner Vogels op in een opvallend T-shirt van de in 2008 gestopte rapgroep Osdorp Posse. Een knipoog naar de nieuwe school?)

X. Sprookje over business intelligence: Data Storytelling (Toucan Toco is een jong bedrijf dat sterk groeit met data-visualisatie-apps. Met deze laagdrempelige, sterk visueel gedreven oplossingen kunnen als het ware 'data-verhalen' worden geschreven: deze vorm van data storytelling wordt gezien als de nieuwe generatie business intelligence software.)

Y. Houdt oudejaarsconference: Jacob Spoelstra (Computable-columnist en stand-upcomedian Jacob Spoelstra toerde met zijn eigen 'Oudejaarsconference 2019: Kezellig!' door het land. In zijn column ‘Spoelstra Spreekt’ neemt hij wekelijks de ict-wereld op de hak. In zijn Oudejaarsshow trok hij het breder naar het wereldtoneel én het liefst zonder ict. ‘Ik wou het graag gezellig houden’.)

Z. Japanse variant op een supercomputer: Digital Annealer (Fujitsu heeft door quantum computing geïnspireerde supersnelle rekenaar op de markt gebracht. Deze Digital Annealer lost volgens het Japanse technologieconcern complexe combinatorische optimalisatieproblemen op die voorheen nog niet op te lossen waren door simultaan werkende gegevensverwerkingsmogelijkheden.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-24T11:47:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.