De meest gelezen bijdragen van experts in 2022

Kennisdeling behoort tot de pijlers waarop de Computable-community staat. Ook in 2022 bewees de site zich weer als podium voor opinies, blogs, expertverslagen of reviews. Meest gelezen werden artikelen van de ervaren opiniemakers Eddy Willems, René Veldwijk en auteur Nico Beenker. Ook Henri Koppen eindigde hoog.

Top 3

#1 Denk twee keer na voordat je QR-code gebruikt

De Vlaamse security-evangelist Eddy Willems, een veelgevraagd spreker en auteur van boeken als 'Cyberdanger' en 'Het virus', schreef dit jaar de meest gelezen expertbijdrage. De cyberexpert van G-Data is als geen ander in staat zijn enorme kennis van het vakgebied beknopt, scherp en helder over te dragen.

De man die in 1989 zelf slachtoffer werd van een ransomware-aanval, ziet het gevaar in steeds weer nieuwe gedaantes opkomen. 33 jaar geleden probeerde een zonderlinge wetenschapper hem via een floppy disc af te persen. Een nieuw gevaar vormen kwaadaardige qr-codes.

#2 Blockchain debunked-4 afrekenen met een leugen

Nummer twee op de lijst werd ‘good old’ René Veldwijk. De associé bij Ockham Groep prikte al weer vier jaar geleden de hype rond blockchain en bitcoins door. Functioneel voegt deze technologie niets of weinig toe, stelt hij. Inmiddels heeft Veldwijk internationaal veel medestanders. Toch is de magie van deze technologie nog niet geheel uitgewerkt. Met name de Nederlandse overheid kickt op blockchain. 

Reden voor Veldwijk afgelopen oktober al zijn argumenten tegen blockchain op een rij te zetten. Het lukte hem nog niet alle voorvechters van deze technologie tot zwijgen te brengen. Maar mede door het grote aantal mislukte (proef)projecten heeft Veldwijk nu wel de wind in de rug.

#3 Hoe grote it-projecten bij overheid falen

De derde plaats ging naar Nico Beenker, een ervaren it-projectmanager die de afgelopen vijfentwintig jaar tientallen projecten begeleidde. Falende it-projecten en scheve systemen zijn vrijwel altijd het gevolg van slecht leiderschap. Zeker bij overheden, diensten en uitvoeringsorganisaties hebben we beter algemeen management nodig, concludeert hij. 

Het viel hem op dat de adviezen van het Adviescollege ICT-toetsing oersimpel zijn en totaal geen it-jargon bevatten. Niet de technologie maar gewoon fundamentele management-blunders zorgen ervoor dat it-projecten spaak lopen. Zijn boek ‘Perfecte driehoeksverhoudingen; de beste remedie tegen scheve informatietechnologie’ borduurt op dit thema voort. 

Plek 4 & 5

# 4 Wat hebben de-metaverse en web3 gemeen

Henri Koppen, oprichter en chief technology officer bij Arda, behoort tot de meest gewaardeerde Computable-experts. Zijn artikelen hebben een grote lezerskring. Zijn beschouwing over wat de metaverse en Web3 gemeen hebben? haalde plek vier. 

#5 Liaison manager structureel adresseren communicatie issues

Op de vijfde plaats eindigde een evergreen uit 2009 (!). Johan Bouman’s betoog over de communicatie bij het offshoren van ict-activiteiten heeft nog niets van zijn waarde verloren. Liaison-managers moeten tegelijk ook service level managers zijn. Dat voorkomt zowel communicatieproblemen als een overvloed aan papierwerk. Het is niet precies duidelijk waarom deze expertbijdrage uit de oude doos ineens oppopt, maar hoogstwaarschijnlijk is het online-artikel gebruikt als lesstof in een opleiding of in een veelgelezen ander online-artikel waarin er naar wordt verwezen. In dit toptien-overzicht geldt dit ook voor plek 7 en 9.

Nummers 6 t/m 10

#6 Technologische verwachtingen voor 2022 (Ronald Ravel)

#7 Tien voorbeelden van smart requirements (Nicole de Zwart: uit 2012!)

#8 Vertrouw niet meer blind op tweefactorauthenticatie (Martijn Katerbarg)

#9 Programma van eisen kent enkele basisprincipes (Joost Lucassen: uit 2016!)

#10 Rot op met je XLA! (van Jette van Eldijk, Aniel Ganga, Marco Gianotten en Gert-Jo van der Heijden).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-28T18:51:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.