Magazijnkracht krijgt slimme heftruck

Een tabletcomputer, headset en rfid-chip gaan magazijnkrachten bijstaan bij hun werk. Vrijwel zonder voorkennis kunnen heftruckbestuurders voortaan in elk willekeurig magazijn terecht.

Het systeem dat heftruckchauffeurs in elk willekeurig magazijn wegwijs maakt, is een vinding van de Duitse erp-leverancier SAP. De softwareleverancier werkt daarbij samen met het gerenommeerde Fraunhofer-institut für Angewandte Informationstechnik (FIT). De slimme heftruck wordt door SAP getoond in de zogeheten Future Factory die het bedrijf volgende maand laat zien tijdens de ict-beurs CeBIT in Hannover.

Op piekmomenten zijn magazijnmanagers veelal aangewezen op invalkrachten die heg noch steg weten op hun nieuwe werkplek. Zij moeten voor elk klusje overleggen met een van de vaste krachten, wat de gemeenschappelijke productiviteit fiks verlaagt. Om nieuwe krachten direct als routinier te laten werken, ontwikkelt SAP de Mica-Pilot.

Mica staat voor ‘Multimodal Interaction in Context-Adaptive systems'. In de praktijk betekent het dat een heftruck van een magazijnmedewerker is voorzien van een tablet-pc. Daarop ziet de bestuurder nieuwe opdrachten binnenkomen, plus een routebeschrijving door het magazijn. Zit de chauffeur niet op de bok, dan schakelt het systeem automatisch over op audiocommunicatie via een headset. Het systeem volgt de chauffeur via de rfid-chip die hij bij zich draagt.

Het systeem onthoudt hoe ervaren een chauffeur is. Complexe taken krijgt een nieuwkomer niet op zijn eerste dag toegewezen, maar pas als hij het magazijn en de werkzaamheden een beetje heeft leren kennen.

De ondersteuning van werknemers in de context van hun werk vraagt om een aangepaste systeemarchitectuur. De werknemer moet instructies krijgen die variëren afhankelijk van gegevens die over zijn specifieke situatie zijn verzameld. Daardoor kent de architectuur van Mica vier lagen: een voor sensoren, een voor actoren, een voor taken en een voor communicatie.

Future Factory
Onder de naam Future Factory presenteert SAP Research (Hal 4, stand D12) tijdens de CeBIT een aantal toekomstscenario's van innovaties in voorraadbeheer. De softwarebouwer toont bezoekers voorbeelden uit verschillende takken van industrie .

Verder surfen?
http://www.fit.fraunhofer.de
http://www.cebit.de

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-20T10:28:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.