Chinese netwerkreus krijgt Haags hoofdkantoor

Dit artikel delen:

ZTE Corporation, een grote Chinese fabrikant van netwerk- en telecomapparatuur, bundelt zijn Europese verkoopactiviteiten in een Europese hoofdkantoor en distributiecentrum in Den Haag. "Ik wist dat onze stad op het verlanglijstje stond, maar ook Londen was in de race", aldus een Haagse wethouder.

Den Haag wordt de vestigingsplaats van het Europese hoofdkantoor en distributiecentrum van ZTE Corporation. Dat is de op een na grootste fabrikant van netwerk- en telecomapparatuur van China. In het Haagse kantoor bundelt het bedrijf de negentien verkoopkantoren die ZTE momenteel in Europa en Turkije heeft. Ook het onderzoekslaboratorium dat de Chinezen in Frankrijk hebben, wordt waarschijnlijk verplaatst naar de hofstad, meldt het ministerie van Economische Zaken.

Haags verkoopkantoor

Het besluit om de Europese activiteiten in Den Haag te bundelen werd door de directie meegedeeld aan staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken). Hij bezocht het hoofdkantoor van ZTE in de Zuid-Chinese stad Shenzhen.  

Den Haag maakt zich al enige tijd sterk voor de vestiging van het Europese hoofdkantoor. "Ik wist dat onze stad op het verlanglijstje stond, maar ook Londen was in de race", vertelt de Haagse wethouder van economische zaken Henk Kool. Medewerkers van de West-Holland Foreign Investment Agency hebben jarenlang geïnvesteerd in contacten om ondernemingen en werkgelegenheid naar de Haagse regio te halen, aldus Kool.

De laatste jaren probeert de fabrikant meer voet aan de grond te krijgen in markten buiten China. Op dit moment heeft de onderneming al een verkoopkantoor in Den Haag. Het is onbekend hoeveel mensen daar werken. Wethouder Kool verwacht dat de opening van het Europese hoofdkantoor in zijn stad honderden banen kan opleveren. Het is nog onduidelijk wanneer ZTE zijn nieuwe hoofdvestiging in gebruik neemt.

ZTE

Bij ZTE werken ongeveer vijftigduizend medewerkers, waarvan achtduizend buiten China. In de eerste negen maanden van 2008 boekte de fabrikant omgerekend 92 miljoen euro winst bij een omzet van 3,4 miljard euro. Dat is een groei van 35 procent ten opzichte van de winst in de eerste drie kwartalen van 2007.

Het bedrijf, dat in 1985 het levenslicht zag, behoort daarmee tot 's werelds grootste leveranciers van telecom- en netwerkapparatuur. De producten lopen uiteen van mobiele telefoons, switches en WiMAX-netwerken, tot diverse beveiligingsoplossingen en telecommunicatiesoftware.

De grootste Chinese concurrent van ZTE Corporation is Huawei Technologies, waarvan de hoofdvestiging ook in Shenzhen staat. Dat bedrijf is, met een omzet van iets meer dan 9,5 miljard euro en een nettowinst van 510 miljoen euro in 2007, een maatje groter dan ZTE. De winst van Huawei groeide daarmee met 31,6 procent ten opzichte van 2006. Andere internationale concurrenten zijn Alcatel-Lucent, Cisco, Nokia Siemens Networks, Nortel, AT&T en Ericsson.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-11T15:59:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.