Uitspraak in conflict ASMI weer uitgesteld

Voorzitter hamer

Het bestuur van ASM International en boze aandeelhouders krijgen opnieuw meer tijd voor de oplossing van een slepend conflict over de bedrijfstop. De Ondernemingskamer hoopt dat de strijdende partijen tot een compromis komen.

Toeleverancier van de chipindustrie ASM International en aandeelhouders krijgen weer meer tijd om tot een oplossing te komen in een slepend conflict over het aanblijven van de topman. De Ondernemingskamer heeft de uitspraak van een zaak tussen activistische aandeelhouders en voorstanders van het huidige bestuur opnieuw uitgesteld in de hoop dat de strijdende partijen tot een compromis komen.

Aandeelhouders onder leiding van de Britse pensioenbeheerder Hermes en het Amerikaanse hedgefonds Fursa willen sinds mei 2008 topman Chuck del Prado wegsturen na tegenvallende resultaten. De activistische aandeelhouders willen in een buitengewone aandeelhoudersvergadering de topman en een aantal bestuurders wegstemmen.

Beschermingswal

Het ASMI-bestuur en andere aandeelhouders staken daar een stokje voor door een beschermingswal op te trekken. Door extra aandelen uit te geven en die onder te brengen in een stichting kreeg de aanhang van Del Prado een zwaarder wegende stem in de stemronde over het aanblijven van de topman.

Het is echter nog niet tot een stemming gekomen. De activistische aandeelhouders besloten naar de rechter om de beschermingsconstructie aan te vechten. De Ondernemingskamer besloot geen uitspraak te doen maar ging over tot een bemiddelingspoging om de strijdende partijen tot een compromis te brengen.

De einddatum voor die uitkomst werd ook opgeschoven. Op verzoek van ASM International werd de zaak van de Ondernemingskamer uitgesteld om in alle rust het overnamebod van de Amerikaanse branchegenoot Applied Materials te onderzoeken. Die overname ging uiteindelijk niet door.

De Ondernemingskamer verlengt op verzoek van ASM International nog een keer de termijn om tot een compromis te komen. De Ondernemingskamer wil nu dat de strijdende partijen uiterlijk 15 januari 2009 verslag uitbrengen. Als zij er samen niet uitkomen, zal de eerstvolgende hoorzitting niet later plaatsvinden dan 5 februari. Blijft het resultaat na die bijeenkomst uit dan zal ASMI uiterlijk op 5 maart een buitengewone vergadering van aandeelhouders houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-23T13:49:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.