ASMI verplaatst 200 banen naar Singapore

Chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) ontslaat tweehonderd van de ongeveer 375 mensen bij de Almeerse productielijn van het bedrijf. De activiteiten worden verplaatst naar een lagelonenlocatie in Singapore. De verhuizing stond al gepland, maar vindt versneld plaats door de economische neergang.

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) verplaatst een groot deel van zijn activiteiten in Almere naar Singapore. Het betreft de productie- en inkoopactiviteiten voor de productlijn Vertical Furnace. Door de verplaatsing verdwijnen in Almere voor eind 2009 tweehonderd arbeidsplaatsen. In Singapore heeft ASMI een lagelonenproductievestiging.

Achterblijvers

Woordvoerder Ian Bickerton van ASMI vertelt dat op de Almeerse vestiging 170 tot 180 medewerkers achterblijven. "Zij werken aan de echte hightech activiteiten, doen onderzoek en ontwikkeling en zorgen voor innovatie" Ook activiteiten als productmanagement, regionale verkoop en klantondersteuning blijven vanuit Almere plaatsvinden. In Almere staat het internationale hoofdkantoor.

Algemeen directeur Chuck del Prado betreurt de ontslagen, maar zegt het algemeen belang van zijn bedrijf voor ogen te hebben. "Het doet pijn om afscheid te nemen van loyale en toegewijde werknemers. We willen dit moeilijke besluit echter vastbesloten en daadkrachtig uitvoeren om de winstgevendheid van onze frontend-activiteiten te vergroten." Voor de ontslagen wordt een sociaal plan opgesteld, waarbij het bedrijf samenwerkt met de ondernemingsraad en de vakbonden.

Onderbenutting

De reorganisatie is het gevolg van economische omstandigheden. Algemeen directeur Chuck del Prado legt uit dat door deze situatie de capaciteit werd onderbenut op de vestiging in Singapore. "Daardoor kunnen we nu verschillende stappen uit onze ‘roadmap to front-end flexibility' tegelijkertijd en versneld doorvoeren." Volgens de topman leidt de reorganisatie tot meer flexibiliteit en een betere concurrentiepositie. Ook moet het mogelijk zijn om de winstgevendheid te vergroten door een ‘structureel lagere kostenbasis'.

De verplaatsing van activiteiten naar Singapore was al langere tijd voorzien, maar vindt nu versneld plaats. De vestiging in Singapore bestaat sinds 2004. Eind 2008 is de verplaatsing van de productie van algemene onderdelen en van delen van de assemblage afgerond voor drie van ASMI's kernproductgroepen. Het bedrijf gebruikt de huidige situatie van onderbenutting van de productie om de volgende fase van de offshoring te beginnen. In die fase verschuift ook de eindassemblage en de testactiviteiten voor de productgroep Vertical Furnace.

Overnamebod

In het voorjaar van 2008 bood de Amerikaanse branchegenoot Applied Materials een bedrag van tussen de zes- en achthonderd duizend euro voor de volledige productdivisie van ASMI. De directie van ASMI vond het bod te laag, waardoor de deal afketste.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-09T10:49:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.