Nederland loopt 329 miljoen mis door uitval ICT

Storing

Uitval van ict-systemen zorgt er jaarlijks voor dat Nederlandse bedrijven 329 miljoen euro aan omzet mislopen. De gederfde inkomsten ontstaan vooral door de tijd die het kost om de uitgevallen systemen weer te herstellen. Overigens scoort Nederland gemiddeld ten op zichte van de landen om ons heen. Frankrijk, Duitsland, Spanje, Noorwegen en Zweden doen het slechter. Dat blijkt uit Europees onderzoek in elf landen in opdracht van CA.

Het rapport ‘Avoidable Cost of Downtime 2010' van CA laat zien dat de financiële verliezen in verband met ict-uitval snel oplopen naarmate het organisaties meer tijd kost om ze op te lossen. Uit het onderzoek onder 1808 organisaties in elf Europese landen (waarvan 201 in Nederland) blijkt dat een Nederlandse organisatie gemiddeld dertien uur ict-uitval per jaar heeft. Dat komt neer op 15.000 uur voor heel Nederland. Organisaties in Nederland schatten dat hun vermogen om inkomsten te genereren met 23 procent afneemt tijdens perioden waarin bedrijfskritische systemen uitvallen.

Herstelperiode

Uit het rapport blijkt ook dat een organisatie jaarlijks twaalf uur extra vertraging heeft na ict-uitval (wanneer de ict-systemen weer werken) voordat alle gegevens hersteld zijn. Voor heel Nederland komt dat neer op nog eens 14.000 uur waarin het bedrijf niet op volle toeren draait. Tijdens deze herstelperiode na systeemuitval wordt het genereren van inkomsten nog ernstig belemmerd; gemiddeld bedraagt de daling 21 procent.

Van de onderzochte landen lijden de bedrijven in Frankrijk met bijna € 500.000 per jaar de hoogste gemiddelde inkomstenderving door systeemuitval. Met iets minder dan € 34.000 is het verlies in Italië het laagst.

Ranglijst van jaarlijkse inkomstenderving per bedrijf, per land

1. Frankrijk

€ 499.358

2. Duitsland

€ 389.157

3. Noorwegen

€ 320.069

4. Spanje

€ 316.304

5. Zweden

€ 279.626

6. Nederland

€ 274.752

7. Finland

€ 263.314

8. Verenigd Koninkrijk

€ 244.888

9. Denemarken

€ 161.655

10. België

€ 84.050

11. Italië

€ 33.844

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Misschien interessant hoeveel procent windows verantwoordelijk voor de uitval is.

ICT is immers "commodity" volgens de experts en lokaal applicatie- en systeembeheer zijn altijd te duur (in vergelijking met India & China). Het is een keuze tussen het betalen van goed proactief beheer enerzijds en het betalen van de schade anderzijds.

"Wij van WC-eend, adviseren WC-eend"

Keer op keer zie je van die onderzoeken die iets aantonen waarvoor diegene die het onderzoek gedaan heeft ook gelijk de remedie levert... :-(

'Nederland loopt X miljoen mis door uitval ICT.'
Geen enkel probleem om elk gewenst euvel in te vullen:
Nederland loopt X miljoen mis door file ellende.
Nederland loopt X miljoen mis door onnodige ziekteverzuim.
Nederland loopt X miljoen mis door fraude.
Nederland loopt X miljoen mis door slechte hygiene.
Nederland loopt X miljoen mis door [willekeurige ellende]

En wij van bedrijf XYZ hebben de oplossing tegen [willekeurige ellende]

Kortom, what's new? Of is het komkommertijd?

Nederland loopt X miljoen mis door tekort aan komkommers?

Redundancy kan men bewerkstelligen door service contracten af te sluiten, maar vraag is of men zich aan de SLA's houdt. Of men kan gewoon spare parts op het schap leggen. Aangezien nieuwe hardware duur is, biedt refurbished hardware dan een goed alternatief. Kortom maak je leven niet moeilijker dan die al is. Alles draait om rationeel risk management.

De oplossing is simpel: Windows afbouwen, traject naar 100% Open Source OS inzetten, en redundante apparatuur installeren. Dat laatste kost wellicht wel meer dan de 'gederfde' €274.752. Dus of 't in dat opzicht nu veel beter kan...

en dan ook nog het uitvallen van stroom door laagvliegende helicopters niet vergeten.

Wat kost al die apparatuur en inspanning om de uitval te voorkomen meer dan 329 miljoen?
In dat geval niet doen dus...

Windows afbouwen? Dat is juist weer het kenmerk van geen visie hebben. Beter is mensen met beslissingsbevoegheid die open source aanraden er uit te werken. Altijd weer denkt zo iemand geld te kunnen besparen met eoa open source pakket want ja het is toch gratis. Ondertussen loopt die open source pruts pakketen 99 van de 100 keer niet en heeft extravagant veel support nodig.
Open source trajecten afschaffen zou al een 400 miljoen weggegooide 'investeringen' besparen.

@Zietze, Open Source bashen is leuk. Maar er zijn heel grote bedrijven die het juist moeten hebben van open source "pruts" pakketten. Wel eens van Google gehoord? Jij maakt vast ook wel eens gebruik van hun diensten. Ze zijn altijd up en ze maken heel veel winst. De beslissingsbevoegden daar hadden de mogelijkheden van Open Source wel gezien. Maar ja eerst moet je inzicht hebben en dan pas kan je een visie ontwikkelen. Dat is niet iedereen gegund.

Je kan beter per geval/klant bekijken of Open Source nuttig is en voor welke toepassingen. En daar hoort een realistische kosten-batenanalyse bij, geen vooroordelen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-13T16:02:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.