Nexenta ziet meer interesse in open dataopslag

De op zfs-gebaseerde openstorage oplossingen van dataopslagleverancier Nexenta winnen aan populariteit in de Nederlandse markt. Dit zegt ceo Evan Powell op de eerste gebruikersconferentie van zijn bedrijf in Amsterdam. Volgens hem neemt de vraag naar zijn open-source gebaseerde NexentaStor-systemen toe doordat organisatie tegen lagere kosten data willen opslaan in virtuele en cloud-omgevingen.

Powell zegt dat de laatste paar jaar een aantal Nederlandse organisaties de geïntegreerde iscsi san en nas storage systemen van zijn bedrijf in gebruik heeft genomen. Onder andere het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en gemeente Veenendaal. De Nexanta-technologie  is gebaseerd op het zettabyte file system (zfs). Nexenta biedt met zfs, in combinatie met een OpenSolaris-kernel, onder andere dataprotectie, replicatie, thin provisioning en dataopslagbeheer. ‘Onze zfs-storage is een open dataopslagsysteem dat lagere kosten per terabyte (TB) biedt', aldus Powell.

VMware

Volgens Powell kunnen gebruikers met NexentaStor opslagruimte besparen door deduplicatie van primaire opslag in gevirtualiseerde omgevingen. Verder zegt de ceo van Nexastor dat zijn oplossingen hogere prestaties bieden in gevirtualiseerde omgevingen van VMware, onder andere voor desktopvirtualisatie (vdi). ‘Vdi zie ik hier en daar op onze systemen langzaam uitgerold worden, maar ik verwacht een snelle acceptatie pas in de loop van dit jaar en in 2012. Onze systemen zijn ook geschikt in dataopslag te lagen kosten in cloudomgevingen. De systemen van Nexenta worden ondersteunt door diverse leveranciers van servertechnologie, onder andere Supermicro en Intel.'

Inprove en Proact

Nexenta wordt in Nederland verkocht via dienstverleners, zoals Inprove en Proact.  De Nederlander Jacco van Achterberg is verantwoordelijk  voor Nexenta's distributie en resellerkanalen in de EMEA-regio. Nexenta verwacht dat de verkoop van NexentaStor-oplossingen in 2010 stijgt van 70 tot 100 miljoen dollar. In 2011 verwacht het Amerikaanse bedrijf een omzet van 350 tot 400 miljoen dollar. Powel: ‘Wat zijn het break-even-punt inmiddels voorbij.'

Over ZFS

Het door Sun ontwikkelde zettabyte file system (zfs) is een 128-bits open source filesystem. De voordelen van zfs zijn de praktisch oneindige schaalbaarheid en performance, ongelimiteerd aantal snapshots, clones en bestandsgroottes. Ook biedt zfs deduplicatie, thin provisioning, replicatie, storage virtualisatie en compressie. Zfs- ondersteunt zowel file-gebaseerde, block-gebaseerde en fiber channel storage. De standaard geleverde protocollen zijn onder andere iSCSI, nfs, smb/ cifs, ftp, http, rsync en msad.  Zfs-gebaseerde oplossingen bieden heterogene block en file-replicatie en open management api. Veel voorkomend storagebeheer voor ESX en Xen servers, zoals instellen van policies, backups, cloning en virtual machine (vm) management, kan op één centrale plek worden uitgevoerd via een grafische user interface.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-30T15:16:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.