Nortel Networks pluist fraude uit

Nortel Networks heeft zijn winstcijfers over 2003 drastisch aangepast. Deze uitkomst bevestigde het vermoeden dat de directie er jarenlang verboden boekhoudpraktijken op na hield.

Het winstcijfer over 2003 is teruggeschroefd van het eerder gepubliceerde 732 miljoen naar 434 miljoen dollar. Directeuren van de Canadese fabrikant van telecomapparatuur stelden de winstcijfers van het bedrijf rooskleuriger voor dan boekhoudregels van de VS toestaan. Zij boekten orders te vroeg, waardoor de verkoopcijfers te mooi werden voorgesteld. Dit resulteerde uiteindelijk in hogere bonussen. De begin vorig jaar ontslagen oud-ceo Frank Dunn en negen andere directeuren worden hiervan verdacht.

Nortel gaat deze voormalige werknemers niet aanklagen voor fraude. De Amerikaanse en Canadese beursautoriteiten overwegen die stap wel en zijn nog in vooronderzoek. Twaalf hooggeplaatste werknemers van Nortel, die verder niets met de fraude te maken hebben, betalen een deel van hun bonussen over 2003 terug. Hierdoor vloeit 8,6 miljoen dollar terug in de bedrijfskas. Naast de wijzigingen over het boekjaar 2003 maakte het beurs genoteerde bedrijf ook de nieuwe cijfers over 2002 en 2001 bekend. Het bedrijf meldt dat het eind januari met cijfers over 2004 naar buiten komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-20T09:09:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.