Lezers testen: S-board 860 Bluetooth

S-board 860 Bluetooth Rechargeable

Een standaard toetsenbord is voor veel beeldschermwerkers belastend, doordat het numerieke deel aan de rechterzijde voor rechtshandigen de reikafstand naar de muis vergroot. Een compact toetsenbord kan deze extra belasting van de onderarmen voorkomen. Ergonomisch specialist BakkerElkhuizen uit Almere introduceert een oplaadbaar draadloos toetsenbord met een compacte lay-out. Vier lezers van Computable namen de proef op de som.

Koen de Jonge, senior consultant, Conclusion

Het toetsenbord is klein en er zit een leuk hoesje omheen. Makkelijk om mee te nemen. De installatie is niet helemaal plug en play, maar als je de handleiding volgt wel in twee stappen geregeld.

De toetsaanslag is even wennen, maar dat is snel gebeurd. Enige minpuntje hierin is de backspace. Deze heeft een drukpunt in het midden van de toets waardoor deze een beetje een wipwap-effect krijgt en je moet zorgen hem goed in het midden te raken.

Ik heb mij aangemeld als tester omdat ik al jaren last heb van mijn schouder en ik erg benieuwd was of dit minder zou worden. Ik heb hiervoor al jaren mijn muis links liggen, maar nu weer rechts geprobeerd dus. Ik moet zeggen dat ik inderdaad minder snel last kreeg en het dus zeker een positief effect lijkt te hebben. Uiteindelijk kwam de pijn wel terug. Ik vermoed echter wel dat er een preventieve werking vanuit kan gaan voor mensen die nog nergens last van hebben. Heb je echter werkzaamheden waarbij je veel met cijfers werkt, dan mis je het numeriek toetsenbord wel.

Mijn muis gaat dus weer gewoon naar links, maar het toetsenbord blijf ik gebruiken.

Eelco Kurvers, software engineer, Logica

Het toetsenbord oogt strak en is zeer compact. Dit is zowel comfortabel als praktisch aangezien het eenvoudig in de laptoptas past en ook past bij het op verschillende locaties werken en het nieuwe werken. Het toetsenbord werd handig geleverd met een stoffen hoes waardoor het ook wordt beschermd.

Het toetsenbord heeft een prettige toetsaanslag. Een van de voordelen ten opzichte van andere compacte toetsenborden is dat het cursor gedeelte wat tussenruimte heeft zoals een normaal toetsenbord, zodat het positioneren van de hand bij deze toetsen eenvoudig is. De grootte en tussenruimte van de overige toetsen is ook prima en verhoogt het comfort zeker ook met wat grotere handen.

Het verbinden en herverbinden met zowel laptop als tablet werkt uitstekend en eenvoudig. Het enige probleem dat zich bij mij heeft voorgedaan is dat het toetsenbord bij mij op kantoor storing bleek te ondervinden, zowel op mijn zakelijke als privé-laptop. Hierdoor ontbraken regelmatig toetsaanslagen en dan met name combinaties als ctrl+c, wat als softwareontwikkelaar zeer storend is. Thuiswerkend met dezelfde configuratie gaf dit geen enkel probleem.

Om toch op kantoor te testen kreeg ik van BakkerElkhuizen ook de bedrade versie S840 toegestuurd. Het werken met een compact toetsenbord is merkbaar prettiger. Met een normaal toetsenbord ligt de muisarm vaak gespannen opzij. Met dit toetsenbord is de houding voor mij veel comfortabeler met als resultaat minder spanning in de schouders. Wel moet opgelet worden dat je niet net als bij een laptop voorovergebogen de schouders naar binnen trekt. Bij een rechte zithouding werkt het toetsenbord erg prettig. Zowel bij linkshandig als rechtshandig muisgebruik voelt het comfortabeler aan.

Marcel van Engelen, senior account manager educatie, Infotheek

Allereerst valt het gewicht van het keyboard op, lekker licht. Het aansluiten op een tablet of pc met Bluetooth is geen probleem. Toetsaanslagen lekker licht en het keyboard ligt netjes op tafel. De pootjes zijn handig, waardoor je een licht hellend oppervlak krijgt en het natuurlijk aanvoelt.

Typen is soepel, ook het gebruik van de diverse functietoetsen is gelijk aan dat van een laptop. Het komt allemaal bekend over. De Levensduur van de batterijen is ook erg goed. En het opladen per usb is handig, zelfs met een tablet is dat mogelijk.

Bij het gebruik in combinatie met een tablet of mobiele telefoon mis je geen numeriek gedeelte dus het maakt het werk een stuk eenvoudiger. Bij gebruik voor aantekeningen tijdens vergaderingen valt op dat je door het normale formaat geen fouten maakt en dus minder hoeft te corrigeren. Een aanrader.

Henk Wissink, systeem manager, Boschman Technologies

Het SBoard werkt technisch goed. Leverancier BakkerElkhuizen vervangt het per ongeluk toegestuurde UK-keyboard door een US-versie. De toetsaanslag vind ik prima, fijner dan het eigen toetsenbord van mijn Dell Latitude E6520.

De kleinere afmetingen van keyboard betekent dat er voor meer functies gebruik gemaakt moet worden van een Fn/-combinatie. Dat is wennen, zeker als het gaat om functies die op het eigen notebook keyboard een separate eigen toets hebben. Wat dat betreft hadden voor mij de twee dummy posities wel een functie mogen hebben.

Het SBoard is in de testperiode overdag gedurende alle werkdagen gebruikt. Op het moment van UK/US board omwisseling waren de batterijen in de eerst geleverde nog niet leeg (na er voor gezorgd te hebben dat ze initieel geheel opgeladen waren). Na deze twee weken merk ik minder spanning in de bovenarm!

Ik heb twee nadelen ontdekt. Na inschakelen van mijn notebook is Bluetooth nog inactief als ik voor de eerste keer iets moet intypen. Is voor een notebook niet zo erg maar bij een desktop niet handig. Het tweede nadeel is dat onder bepaalde omstandigheden het eerste karakter niet door komt als gevolg van het eerst daarmee tot leven komen van de verbinding, tussen SBoard en notebook. Ik ervaar dat niet als echt storend. Mijn conclusie: prettig keyboard, positief eindoordeel, maar toch met een enkel nadeel.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op het werk gebruik ik al een poos de bedrade versie van het S-board (de 840) naar tevredenheid om de genoemde redenen. Thuis gebruik ik een soortgelijk toetsenbord, de Cherry G84-4100PTMEU, die ik nog iets fijner vind. De Cherry heeft mechanische toetsen met de breedte van een laptop toetsenbord. Heel fijn zijn aparte PgUp, PgDn, Home en End toetsen, die via het S-board alleen als functietoets beschikbaar zijn. Het S-board heeft weer een fijnere (grotere) Enter toets.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-16T11:57:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.