‘Tablets, Macs en smartphones rukken op’

Vrouw tablet computer

Tablets en smartphones staan in de top drie van apparaten die de komende twaalf maanden het it-landschap gaan beïnvloeden bij Nederlandse ondernemingen met 25 tot 250 pc’s. Dit blijkt uit het Microsoft-onderzoek Grip op IT dat de softwareleverancier in het derde kwartaal van 2012 uitvoerde onder 250 technical decision makers. Opvallend aan het onderzoek is dat de tweede positie van it-apparaten, die procentueel meer vertegenwoordigd gaan worden op de werkvloer, wordt ingenomen door Apple-laptops die draaien op het Mac-besturingssysteem.

Het zijn vooral de tablets die het komende jaar meer op de werkvloer gebruikt gaan worden. Microsoft deelt de groep ondervraagden op in tweeën: bedrijven met 25 tot 75 pc’s en bedrijven met 75 tot 250 pc’s. Bij de grotere bedrijven zullen er 75 procent meer tablets op de werkvloer gaan verschijnen. Bij bedrijven met 25 tot 75 pc’s ligt dit percentage met 51 procent groei duidelijk lager. Microsoft berekent dit percentage door het gemiddeld aantal devices in de toekomstige situatie te vergelijken met de huidige situatie.

Mac en Windows

Opvallend in het Microsoft-onderzoek is de voorspelde groei van Apple-laptops met het Mac-besturingssysteem. Bij de bedrijven met 75 tot 250 pc’s zullen deze apparaten een groei in aantal laten zien van 63 procent. Bij de kleinere bedrijven is de groei van Apple Macs 9 procent. Daar doet een laptop-pc met Windows het met 17 procent groei beduidend beter. Bij de grotere organisaties zullenl er juist 1 procent minder Windows-pc’s op de werkvloer terug te vinden zijn.

Ook op desktopvlak laat de Windows-pc bij organisaties met 75 tot 250 pc’s een krimp zien. De ondervraagde personen denken dat er 2 procent minder Windows-desktops op de werkvloer gebruikt zullen worden. De desktop-pc die draaien op het Mac-besturingssysteem doen het beter. Bij de kleinere organisaties wordt hiervoor 8 procent groei verwacht, bij de grotere organisaties ligt dit percentage op 6 procent.

Smartphones

Ook smartphones gaan volgens Microsoft de komende twaalf maanden meer toetreden op de werkvloer. Bij de grotere bedrijven groeit het aandeel smartphones met 24 procent, bij de kleinere bedrijven ligt dit met 10 procent duidelijk lager. Op dit moment worden er bij organisaties met 25 tot 75 pc’s gemiddeld 15,5 smartphones op de wekvloer gebruikt. Voor organisaties met 75 tot 250 pc’s ligt dit gemiddelde op 40,6 smartphones.

Microsoft vroeg ook in hoeverre smartphones onderdeel uitmaken van de ict-infrastructuur. 46 procent van de technical decision makers geeft aan dat dit zo is, terwijl 39 procent aangeeft dat dit niet zo is en dit in alle gevallen vrijgelaten wordt. 14 procent van de ondervraagden heeft smartphones ook niet als onderdeel van de ict-infrastructuur, maar wil of moet hier wel controle over krijgen.

Byod en hnw

In het onderzoek werd ook gekeken of er met een eigen apparaat binnen het bedrijf mag en kan worden gewerkt (bring your own device, byod) en onderzocht Microsoft zijn eigen paradepaardje: het nieuwe werken (hnw). 56 procent van de ondervraagden geeft aan dat er beleid is opgesteld voor het kunnen of mogen werken met eigen apparaten. Nog eens 16 procent zegt dat er hiervoor beleid is opgesteld dat dit niet toelaat. 27 procent van de ondervraagden heeft nog geen byod-beleid.

Microsoft onderzocht ook de kennis en bewustzijn van het nieuwe werken. 24 procent van de technical decision makers meent dat het precies weet wat hnw is, terwijl 41 procent het ongeveer weet. 19 procent kent het nieuwe werken alleen van naam en 16 procent heeft er nog nooit van gehoord.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben het eens met de schrijver van het artikel, dat de Mac's op rukken! Ik ben ook in het bezit van een MacBook Pro 15, 2.3 MD103, incl. software. Daar geef je heel veel aan uit zult u zeggen. En ja dat is in eerste instantie ook zo.

Echter het grote verschil t.o.v. een laptop met MS Windows8 incl. software, wordt gemaakt als je ermee gaat werken. Je bent snel gewend aan het werken met een MacBook Pro. En je gaat pas echt het verschil merken als je met meer processen tegelijk bezig bent. Dat noem ik nu multitasking.

Je mag geen appels met peren vergelijken. Maar het wordt tijd dat de wereld zich dit gaat beseffen. En hoe wij in de maling zijn genomen door Microsoft. Ik en andere technisch systeem- en netwerkbeheerders, die ervaring hebben met een MacBook willen niet meer terug. En dan heb ik het over laptops. Nu de rest van de wereld nog.

Best Karel, ik werk al sinds 1988 met de Mac, ben dus erg beïnvloed. Maar nu MS kenners via geweldige hardware als de iPhone en iPad Apple leren kennen en verder durven kijken dan hun neus lang is, komen ze er achter dat de hardware van Apple mooi van buiten en van binnen is.
Persoonlijk wordt ik helemaal lyrisch als ik over Apple praat, vooral omdat de hard en software perfect met elkaar samenwerken(door het 2 handen op een buik principe van Apple; zelf de hard en software ontwikkelen)en omdat alle software op een Mac intuïtief werkt; je weet gewoon waar iets te vinden is of hoe het werkt zonder het RTFM principe toe te hoeven passen. Microsoft levert niet voor niets Office voor de Mac!
Kortom we draven door, ik zeg doen!

Ik heb jarenlang met Microsoft producten gewerkt en recentelijk heb ik een Apple MAC book gekregen van mijn werk en ik moet eerlijk zeggen dat ik na een paar weken helemaal gek werd van de wijze hoe je een Mac Book moet gebruiken. Ik gebruik (en ik weet ook zeker dan meer dan 90% van eindgebruikers) voornamelijk Word, Excel en Powerpoint voor mijn werk en ik zie geen toegevoegde waarde van een dure Mac Book om mijn taken en werkzaamheden uit te voeren ten op zich van een WIndows 8 laptop/tablet of ultrabook. Recentelijk heb ik de Microsoft Surface in bezit en dit tablet is super ten opzichte van een Ipad. je hebt Word, Excel, One Note, powerpoint, Skydrive ter beschikking en Windows 8 is heel gebruiksvriendelijk en ziet er gewoon super cool en hip uit. Tuurlijk heeft Microsoft een achterstand tov van APple, maar ik hoor veel geluiden uit de Apple hoek (zelf de topman van Apple ) dat Apple angstig is ten opzichte van Windows 8. Microsoft heeft het goed aangepakt door Windows 8 en de Microsoft Surface te lanceren zodat men toch het BYOD concept op de werkvloer zelf kan indelen. Ik neem mijn Surface mee naar mijn gesprekken met klanten toen. Verder presenteer ik met de Surface en sla documenten op op SKydrive in de cloud. HEt handige is dat de Surface ook nog een USB poort heeft en dat heeft een I-pad niet. Om het kort te houden. Ik zie dat heel veel mensen op directieniveau een Mac Book of I-pad hebben en denk dat door komst van Windows 8 men langzamerhand in 2013 en 2014, meer bewust zal zijn dat er meer is dan alleen Apple hardware op de wereld. De wereld zal gaan tussen Apple en Microsoft op de korte als lange termijn. Android is er ook niet te vergeten, maar toch vraag ik me af of Android een lange adem zal hebben op de lange termijn.

In de regel wordt voor zakelijk gebruik beter materiaal gebruikt dan voor privé gebruik. Naar mijn idee is dit de laatste jaren compleet andersom. Terwijl veel bedrijven nog desktop computers hebben met Windows XP, bezitten de meeste consumenten modernere en veiligere apparaten.

De Apple computers zijn inderdaad duurder in aanschaf, maar dit kan snel worden terugverdiend. Neem bijvoorbeeld de grote hack eerder dit jaar waar o.a. een aantal gemeenten in Nederland door werd getroffen. Van de kosten die dat met zich meebracht had men de organisatie kunnen voorzien van MacMini's. Bovendien is de software (office & OS updates) van Apple juist goedkoper in aanschaf.

Hi iedereen, ik zie wat reacties waarop ik wil reageren, @Karel, wat bedoel je met multitasking op iOS en niet bij Windows? Wat bedoel je met MS je in de maling neemt? IK werk zel al lang in IT en begrijp niet wat je hiermee bedoeld, graag meer info zoals links, sites en documenten hierover, thanks. @Calista, OS patches zijn bij Microsoft ook gratis. Ik heb hardware mac airbook vergeleken met die van MS laptop en zowel 3 jaar geleden als nu net kun je er bij ongeveer gelijke specs vanuit gaan dat je voor die apple 50 a 100% meer moet betalen. Natuurlijk heb je dan mooi vormgegeven laptop, lichter, langere accuduur maar je betalld er waarschijnlijk tussen de 500-1000 euro meer voor.

Een gemiddeld bedrijf heeft circa 100 applicaties en een back-end omgeving die meestal op MS servers gebouwd zijn. Deze 100 applicaties (en nog veel andere applicaties in de markt) zijn voor een x86 architectuur geschreven, ze worden verder voor deze omgeving doorontwikkeld en ze zijn zeker niet geschikt voor een Apple-hardware.

Als ondernemer en eigenaar van een gemiddeld bedrijf, heb ik meer aan MS dan Apple. De voordelen zie ik terug in de enorme diversiteit van applicaties die voor x86 geschreven zijn, de ontwikkelingen die op x86 gebaseerd zijn, de lage kosten van x86-dienstverlening, lage kosten van hardware en nog meer. Een overstap van x86 naar Apple is niet altijd/meestal voordelig en verstandig, je kunt beter vooraf hierover nadenken dan wanneer je je omgeving al op x86 gebaseerd hebt. Sta je op het punt om een keuze te maken! Er is wel een break point (Apple vs MS) die afhankelijk is van je business en branche, aantal medewerkers, vertrekpunt en nog wat andere zaken.
Dus beste Apple-liefhebber, met deze mooie worden kun je een MS-ganger zich niet laten bekeren. Terugkeren is niet verstandig, niet voordelig en ook in de meeste gevallen niet mogelijk.

@ Jc, de voordelen van Win 8 die je benoemd hebt waren al door Apple aangeboden (iCloud). MS loopt wat dat betreft flink achter op het schema, innovatie en ontwikkelingen. En of de wereld zal tussen Apple en MS gaan, dat betwijfel ik! Met de komst van HTML-5 zal zelfs Google Chrome een echte concurrent kunnen worden.

Zolang ik een Mac Book oid niet zelf kan upgraden of repareren of wat dan ook en altijd aan de al even dure support van Apple vast zit zie ik de voordelen niet. En als ik al mijn mede studenten zie met een gevirtualiseerde Windows omgeving omdat daar nu eenmaal veel vaker mee gewerkt wordt moet ik toch een beetje lachen. Let wel, het is een mooie apparaat en functioneel,ook prima maar ik ben toch blij dat ik nog steeds kan kiezen. In de ICT beheer omgeving waar ik werk is Microsoft nu eenmaal de Defacto server standaard en is een Mac geen optie. En inmiddels komen er ook windows machines zoals de Fujitsu Ultabook die net zo draagbaar, mooi en snel zijn. Maar Apple aanhangers zullen Jobs altijd aanbidden zoals linux en microsoft gebruikers dat doen voor hun respectievelijke OS'n Dus kijk naar wat jezelf graag wilt en wat goed voor jou werkt. Alle systemen hebben hun voor en nadelen.

@Reza

al 5 jaar gebruikt ook Apple de x86 processoren.... alleen in combinatie met een wat stabieler hw en sw en gebruikersvriendelijker os.... in de KA omgeving is er meer dan voldoende applicatie keus ......., inderdaad niet in bedrijfsspecifieke zaken, maar wie weet wordt BYOL ook nog wel werkelijkheid.

Dit is een trend dat al enige jaren terug is ingezet. Je ziet dat bedrijven steeds meer en vaker Mac software/laptops ondersteunen en zelfs deze al opnemen in hun standaard instrumentarium waar medewerkers uit mogen kiezen. Voor mij persoonlijk ben ik zeer blij met deze tendens, omdat ik er van overtuigd ben dat de medewerkers zelf de keuze moeten maken tussen de verschillende operating systems ipv dat dit opgelegd wordt van bovenaf.

Goed artikel voor de rest!

@Karel: Sommige mensen zijn nooit echt in de maling genomen door Microsoft.

In de tijd van Windows 95 was er OS/2 dat stabieler was.
In 1998 kwam BeOS naar de x86 architectuur, dat 100 procent drag&drop ondersteunde en een stuk sneller was dan Windows 98.
Linux draaide sinds 1991 al op goedkope x86-hardware en is altijd super stabiel geweest.

Spullen van Apple zijn van oudsher geleverd nadat het allemaal getest is (Iets dat MS door de consumenten liet doen) Ook is het allemaal strelend voor het oog qua design en dergelijken, maar de keerzijde is dat je ook iets extra moet neerleggen bij de aanschaf.

Overigens is Apple daar niet uniek in, elk bedrijf dat aan de Unix wars meedeed, had eigen complete geteste oplossingen. Denk aan Indies en O2-tjes van SGI en bijvoorbeeld de UltraSPARC stations van Sun.

Vroeger had je VHS, Betamax en VC2000 waar kwaliteit het niet gewonnen heeft en allen overigens verdwenen zijn. De luidsprekerboxen van Bang & Olufsen met een lage vrouwelijke impedantie. (Wie heeft ze thuis in je kennissenkring?)
Ik vraag me af hoe je al die BYODS straks in een bedrijfsnetwerk wilt hangen. Hoe de reacties zijn als de typiste notulen uitwerkt op haar i-phone5, S3 of tabx en welke bedrijfsgegevens er straks op straat rondslingeren. De i-mania begint af en toe een beetje op een geloofstwist te lijken. Als je je ergens kritisch uitlaat over apple vallen de i-yatollahs over je heen. Gaat het over functionaliteit, vormgeving of erbij willen horen? Het zal wel weer overgaan net zoals de spijkerbroek met gaten van je zoon of dochter die € 169,-- moest kosten. Een I-mac 2012 voor zo'n slordige € 2200,-- onder de kerstboom voor een beetje Word, e-mail en Facebook? Of mis ik iets?

@Maarten Oberman,
Het was me al bekend dat MS al 5 jaar op Apple hardware ondersteund wordt. Ik heb mijn reactie gebaseerd op wat Apple met haar nieuwste versie iMac veranderd heeft! De laatste versie van iMac ondersteunt geen "Boot Camp" waarmee je geen x86 applicaties op deze hardware kan draaien. Apple heeft dit al eerder gewaarschuwd. Vroeg of laat neemt Apple voorgoed afstand van x86 architectuur. Daarom zei ik denk goed na voordat je een platform voor je onderneming kiest, het kan soms eenrichtingsweg voor je worden.

@Reza
Geen Bootcamp meer is een logische stap, er zijn stapels andere mogelijkheden die beter en efficiënter zijn, kijk eens naar VMware, Virtual box en zelfs Parallels, etc. Die geven een integratie op applicatie of OS niveau.

Daarnaast X86 heeft "enige" legacy na 25 jaar. De sw ontwikkelingen zijn er op gericht om hw en sw te ontkoppelen en daarmee zal de x86 discussie of wat er ook al weer ergens onder ligt niet meer relevant zijn geworden.

Tegen die tijd is zelfs een processor-architectuurwisseling, dus weg van een (semi-) monopolist, een zegen in plaats van een bedreiging.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-17T16:48:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.