Obama wil 100 keer snellere supercomputer

De Cartesius van Surfsara is op dit moment de snelste supercomputer van Nederland met 1,05 petaflops.

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat de Verenigde Staten binnen tien jaar een supercomputer heeft ontwikkeld die honderd keer krachtiger is dan de huidige systemen en bijna dertig keer zo snel is als de snelste supercomputer op dit moment. Om dit doel te bereiken heeft Obama opdracht gegeven aan Amerikaanse organisaties, die nu los van elkaar werken aan supercomputers, om met elkaar te gaan samenwerken. Op dit moment is de Chinese supercomputer Tianhe-2 de snelste.

Barack Obama heeft woensdag opdracht gegeven voor het creëren van een nationaal strategisch computing-initiatief. In het bevel staat beschreven dat er moet worden ingezet op high performance computing (hpc) om economisch competitief te zijn en voor wetenschappelijke doeleinden.

Het bevel stelt vijf doelen vast. Ten eerste moet de rekenkracht honderd keer sneller zijn dan huidige systemen van 10 petaflop. De supercomputer waar Amerika op doelt moet dan dus 1000 petaflops halen. Petaflop houdt in dat er één biljard (1.000.000.000.000.000, red.) berekeningen per seconde kunnen worden uitgevoerd. Ter vergelijking: de snelste supercomputer op dit moment haalt 33,86 petaflops. Deze computer, Tianhe-2, is ontwikkeld door China. In Nederland beschikt Surfsara op dit moment over de snelste supercomputer. De Cartesius heeft een snelheid van 1,05 petaflops.

Naast het verhogen van de rekenkracht van supercomputers wil Obama ook dat er coherentie wordt gecreëerd tussen de technologie die wordt gebruikt voor modeleren en simuleren en de technologie die wordt gebruikt voor data-analyses. Ook moet er de komende vijftien jaar een pad worden uitgestippeld voor toekomstige supercomputers. Zelfs nadat de limiet van de huidige chip-technologie wordt bereikt.

Een vierde doel is het vergroten van de capaciteit en de mogelijkheden van een duurzaam nationaal supercomputing-ecosysteem door het gebruik van een holistische benadering van relevante factoren, zoals netwerktechnologie, workflow, schaalbaarheid en fundamentele algoritmes. Ten slotte moet er een aanhoudende samenwerking tussen de publieke en private sector worden gerealiseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-31T16:24:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.