HP verliest octrooigeschil van 123inkt.nl

De rechtbank in Den Haag heeft webwinkel 123inkt.nl in het gelijk gesteld in een door HP aangespannen procedure over octrooi-inbreuk. HP stelde dat de chip op de huismerkcartridges van 123inkt inbreuk zou maken op een octrooi van HP en eiste een verbod op de verkoop van deze cartridges. 123inkt meent echter dat het patent op de chip ten onrechte door het Europees Octrooibureau is verleend. De rechtbank is het daarmee eens.

De rechtbank heeft het Europese HP-octrooi voor Nederland nietig verklaard omdat de zogenaamde uitvinding van HP in zijn ogen niet nieuw is ('Geclaimde printercartridge niet nieuw wegens afwezigheid structurele verschillen met stand van de techniek'). 123inkt mag dus zijn huismerkcartridges, die het als alternatief voor de dure HP-cartridges aanbiedt, blijven verkopen.

Tegelijk met de nu door 123inkt gewonnen zaak had HP in december 2014 nog een tweede octrooizaak tegen 123inkt aangespannen. De tweede zaak werd eerder dit jaar geschikt en 123inkt kan ook deze huismerk cartridges gewoon blijven verkopen, aldus Kreuning.

Bot vangen

Ook Samsung ving al bot toen het een verbod op de verkoop van diverse 123inkt-artikelen probeerde af te dwingen. April dit jaar stelde het gerechtshof van Den Haag 123inkt in hoger beroep in het gelijk in een door Samsung aangespannen octrooizaak.

Volgens Gerben Kreuning, directeur van Digital Revolution, het bedrijf achter 123inkt.nl misbruikt HP het octrooi om een monopolie te krijgen op de verkoop van cartridges die geschikt zijn voor bepaalde HP-inkjetprinters. 

De printerwebwinkel lag al eerder met HP in de clinch. Het moest in april van dit jaar na een wel door HP gewonnen rechtszaak een rectificatie op zijn homepage plaatsen omdat het onder eigen merk een aantal HP-huismerkproducten (lasertoners) verkocht waarbij het per abuis vermeldde dat het om ‘totally rebuilt’-producten ging. HP constateerde echter dat het om ‘compatible toners’ ging: compleet nieuwe toners in plaats van toners die zijn opgebouwd uit nagenoeg nieuwe onderdelen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zo en nu weer de schouders eronder en echte dingen gaan innoveren in plaats van ons de consument jarenlang op te zadelen met veel te dure cartridges en ingebouwde chips om refilling tegen te gaan. Had gewoon de printers paar tientjes duurder gemaakt in plaats van dit bizarre verkoopmodel in de lucht te houden. Mensen trappen er gewoon niet meer in en het gaat ten koste van je naam. Mijn vader kent HP van vroeger van de goede meetapparatuur. Ik ken HP van de dure inktjet cartridges.

En dus kan HP twee dingen doen: blijven mekkeren, of gewoon 'normale' prijzen rekenen voor hun cartridges! Die printers krijg je zo ongeveer gratis, maar die patronen daar betaal je je 'groen en geel' aan. Dat zijn gewoon woekerprijzen die men daar voor durft te vragen.
Overigens niet alleen HP, maar al die printerboeven! Ik koop Canon-patronen is voor net een euro per stuk terwijl de officiële patronen veertien euro of zo moeten kosten. Dat verschil is schandalig groot!

Jawel - mag misschien wel kloppen. Maar geheel zonder risico's is het niet.

Ik heb een Brother kleurenprinter gekocht. Nadat de originele cartridges leeg waren heb ik die van 123inkt gebruikt. Vanaf dat moment alleen maar ellende.

@Refillfan, punt blijft dat als je een inktjet printer voor de consument aanbiedt voor 199 euro (wat die dus eigenlijk zou moeten kosten) en cartridges voor 5 euro, dan verkoop je de printer dus niet. Omdat alle andere merken zo'n printer voor 39 euro aanbieden, en 15 euro voor de patroon vragen. Zo simpel is het nou eenmaal. De consument kijkt naar wat hij op het moment van aankoop moet betalen, niet wat het op de lange duur kost. En trouwens, ook de kleinzakelijke gebruiker doet dat. Iedereen weet dat een print uit de laserprinter de helft goedkoper is dan de print uit de inktjet, maar toch gaan inktjets als warme broodjes.

En zo gaat het niet alleen met printers, maar met alles waar een 'consumable' in zit. Neem bijvoorbeeld de Senseo koffieapparaten, de Nespressomachines, tot en met je mobieltje (ja, ook daar staat de prijs van een belminuut, SMS-je of GB Data in geen verhouding met de kosten)

@Refillfan. Er is momenteel een update van HP waardoor je cartridges van een ander merk niet meer kunt gebruiken bij sommige types HP printers. Het zijn Office jet printers. Om te voorkomen dat ze andere typesprinters ook naar zijn moer helpen is het raadzaam voor zelfvullers om de HP update van je computer te verwijderen. HP cartridges kun je opnieuw vullen. door er eerst twee andere cartridges (leeg of kapot) in te stoppen. De printer onthoudt twee nummers. Na de tweede cartridge is het nummer van de gevulde cartridge "vergeten" en kan hij weer gebruikt worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-30T11:14:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.