HP verliest hoger beroep in octrooizaak 123inkt.nl

rechter rechtszaak rechtbank

Het gerechtshof in Den Haag heeft in hoger beroep geoordeeld dat een octrooi van HP op chips van inktcartridges vernietigd dient te worden. Via dit octrooi probeerde HP te voorkomen dat partijen als printerwebwinkel 123inkt.nl goedkopere huismerkcartridges voor HP-printers kunnen verkopen.

Het hoger beroep volgde op een vonnis van de rechtbank van 25 november 2015, waarin 123inkt.nl in het gelijk was gesteld. HP stelde toen dat de chip op de huismerkcartridges van 123inkt inbreuk zou maken op een octrooi van HP en eiste een verbod op de verkoop van deze cartridges. Webwinkel 123inkt meende dat het patent op de chip ten onrechte door het Europees Octrooibureau was verleend omdat de zogenaamde uitvinding van HP in zijn ogen niet nieuw is ('Geclaimde printercartridge niet nieuw wegens afwezigheid structurele verschillen met stand van de techniek'). De rechter was het hier mee eens en vernietigde (deels) het octrooi van HP.

HP ging daarna in beroep, maar ook het gerechtshof heeft bepaald dat de geoctrooieerde chip niet nieuw of inventief is. Het hof heeft het octrooi op de chip geheel vernietigd, daar waar de rechtbank dat nog gedeeltelijk had gedaan. HP is veroordeeld om 123inkt.nl een bedrag van 124.053 euro aan proceskosten te vergoeden. 123inkt.nl mag zijn huismerkcartridges voor HP-printers dus gewoon blijven verkopen.

123inkt.nl was de afgelopen jaren verwikkeld in verschillende geschillen met printerfabrikanten, zoals HP maar ook Samsung. Het gerechtshof in Den Haag gaf in 2015 de webwinkel ook al gelijk in een octrooigeschil met Samsung. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-01T08:26:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.