Surfnet realiseert 400-Gbit/s-verbinding

Verkeer

Netwerkdienstverlener voor het onderwijs Surfnet heeft samen met ECI Telecom en Tallgrass een 400Gbit/s-verbinding tussen Breda en Utrecht gerealiseerd. Deze nieuwe directe link biedt met 400 Gbit/s een zeer hoge capaciteit voor het Nederlands onderwijs en onderzoek. De gerealiseerde verbinding tussen Breda en Utrecht is het startschot van de implementatie van de nieuwe generatie van het netwerk Surfnet8.

Voor deze eerste 400-Gbit/s-verbinding is ECI’s Apollo-platform voor de optische laag gebruikt op een nieuwe glasvezel. Het Apollo-platform biedt hoge capaciteit - 100-Gbit/s-transportcapaciteit is de standaard -, flexibel DWDM-transport en mogelijkheden voor toekomstige softwaregebaseerde applicaties en netwerkfunctievirtualisatie, aldus de infrastructuurdienstverlener voor het onderwijs.

Bovendien is automatisch herstel van optische verbindingen mogelijk. In het geval van een glasvezelbreuk wordt binnen seconden een alternatieve optische route gevonden, zodat capaciteitsverlies tot een minimum wordt beperkt. Ook zijn bepaalde delen van het netwerk verkeersvrij te maken, zodat Surfnet onderhoud overdag en zonder redundantie- en capaciteitsverlies kan uitvoeren.

De optische laag, verantwoordelijk voor het belichten van glasvezels, vormt het fundament van het Surfnet-netwerk en levert transportfunctionaliteit aan de servicelaag. Met deze laag worden diensten, waaronder internet, aangeboden aan instellingen. In 2017 implementeert Surfnet de nieuwe optische laag, in 2018 volgt een geavanceerde servicelaag. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-13T11:42:00.000Z Rik Sanders