Stroomprijs raakt datacenter maar versnelt vergroening

DDA Datacenter Gids 2023

Stijn Grove

Stijn Grove, managing director DDA.

Hoge energieprijzen treffen de klanten van datacenters. Maar die hoge energierekening heeft ook het versnellend effect op het gebruik van groene energie en verduurzaming van de bedrijfsvoering. Dat concludeert de Dutch Datacenter Association (DDA) in het voorwoord van de 'Datacenter Gids 2023'.

In genoemde studie schrijft DDA-directeur Stijn Grove dat het afgelopen jaar met recht een bijzonder jaar mag worden genoemd, waarbij hij verwijst naar 24 februari 2022, de dag dat Rusland buurland Oekraïne binnenviel. Deze historische gebeurtenis resulteerde in prijsstijgingen voor datacenters en consumenten, én voor pijn bij de klanten van datacenters en datacenters zelf. Grove: ‘Aan de andere kant is duurzaamheid prominenter op de agenda komen te staan. Datacenters en klanten van datacenters zijn nu nog meer op zoek naar mogelijkheden om stroom en energie te besparen.’

Volgens de datacentergids, die voor het zevende jaar op rij verschijnt, is de Nederlandse datacentersector al een voorloper als het om verduurzaming gaat. Zo is de sector sinds vijftien jaar koploper in het doorvoeren van erkende maatregelen om energie te besparen, blijkt uit monitoring door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook koopt negentig procent van de DDA-deelnemers groene stroom in. 

‘Samen met RVO hebben we middels een landelijk sectorakkoord veel informatie beschikbaar gesteld voor onze klanten om meer energie te besparen op hun it. Dit is echter nooit af en blijft een aandachtspunt’, schrijft Grove.

Impact datacenters op maatschappij

Grove stelt dat de digitale sector naast verduurzaming ook hard werkt aan het bewustzijn van overheden en de samenleving over de essentiële rol die datacenters hebben op de digitale en reële economie en het dagelijks leven.

Volgens de DDA-voorman hebben de afgelopen jaren aangetoond hoe datacenters een fundament vormen voor onze economie en is ook het taboe van thuiswerken bij miljoenen mensen en organisaties doorbroken. 'Juist door datacenters en de digitale infrastructuur kan de Nederlandse informatiemaatschappij zich verder ontwikkelen tot een nieuwe economie en samenleving die duurzaam, maatschappelijk bewust, transparant, veilig en vooral digitaal is.’

Datcentergids 2023

In de zevende editie van de Datacenter Gids, toont DDA de profielen van alle deelnemers van de branche-organisatie. Volgens de DDA is 90 procent van de aanbieders die actief zijn binnen de Nederlandse datacenterbranche bij hen aangesloten.

In de gids staan overzichten van de datacenterhubs per regio en delen bedrijven in een profiel waar ze in hun dienstverlening de nadruk op leggen. De gids is ook een handboek en naslagwerk voor allerlei begrippen rondom data-opslag, stroomtoevoer en meeteenheden.

De Datacentergids 2023 van DDA is gratis te downloaden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-26T11:43:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.