Intel en Microsoft scharen zich achter HD DVD

Intel en Microsoft hebben hun steun uitgesproken voor HD DVD. De beide bedrijven worden lid van de HD DVD Promotion Group. Deze standaard voor toekomstige DVD's heeft daarmee belangrijke steun gewonnen in de race met Blu-ray.

Intel en Microsoft verklaren hun keuze voor HD DVD boven Blu-ray met de argumentatie dat HD DVD beter geschikt zou zijn voor pc’s. Opmerkelijk genoeg wordt in het persbericht Blu-ray genoemd als zijnde het medium met een kleinere opslagcapaciteit; 30 GB voor HD DVD en 25 GB voor Blu-ray. Genoemde capaciteiten gelden echter voor dual-layer HD DVD en single-layer Blu-ray.

 

Dual-layer Blu-ray kent een capaciteit van 50 GB. Omdat HD DVD is gebaseerd op de tradionele dvd, is de techniek van HD DVD inderdaad eenvoudiger te combineren met dvd en daarmee gemakkelijker in bijvoorbeeld een laptop toe te passen.

Het ziet er naar uit dat de concurrentiestrijd over de standaard voor de DVD-opvolger hard zal zijn. Sony’s PlayStation 3-spelcomputer wordt uitgerust met een Blu-ray speler, en hoewel Microsoft’s Xbox 360 in eerste instantie een gewone DVD-speler heeft, ligt een latere upgrade met een HD DVD-speler nu erg voor de hand.

 

De reden dat Intel voor HD DVD kiest, is op het eerste gezicht niet duidelijk. Het zou Intel niet veel moeten uitmaken welke disks in Intel-pc’s worden verwerkt. Waarschijnlijk is de drijfveer gekoppeld aan het feit dat Intel met de Viiv-lijn fors inzet op media-pc’s voor de consument. Die komende machines zijn gebaseerd op Windows XP Media Center en daarmee is het waarschijnlijk dat Intel meebuigt met Microsoft. Dat kan ook worden afgeleid uit het feit dat de bedrijven hun steunbetuiging samen aankondigen.

Intel en Microsoft claimen voor wat betreft HD DVD geen exclusiviteit. Beiden zeggen voor HD DVD te kiezen, maar laten een achterdeur open naar Blu-ray. Ondertussen laat Toshiba weten de eerste laptop te hebben ontwikkeld met een HD DVD-speler erin. Deze laptop verschijnt begin volgend jaar op de Japanse markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-28T10:18:00.000Z Redactie Computable