LTE-M-netwerk van KPN heeft landelijk dekking

Telecombedrijf KPN biedt een landelijk dekkend LTE-M-netwerk. Dat netwerk, gebouwd op het bestaande 4G-netwerk, is bedoeld voor internet of things (IoT)-toepassingen. LTE-M is een gestripte variant van het LTE-netwerk en is bedoeld voor machine-to-machine (m2m)-diensten over 2G. Voorbeelden zijn wearables of slimme energiemeters. Via het LTE-M-netwerk completeert KPN naar eigen zeggen zijn IoT-connectiviteitsportfolio.

Eind 2017 startte KPN met de uitrol van het LTE-M-netwerk. Dat gebeurde op de bestaande 4G-netwerk. Dat nieuwe netwerk, bedoeld voor internet of things (IoT) moest in het eerste kwartaal van 2018 landelijk dekkend zijn. KPN zegt dat nu behaald te hebben.

‘De afgelopen tijd hebben onze klanten LTE-M al kunnen testen op verschillende locaties in Rotterdam en Den Haag. Nu hebben ze de mogelijkheid om het netwerk landelijk in te zetten voor IoT-oplossingen’, aldus Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things bij KPN.

KPN heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in het internet of things. Dit door middel van nieuwe IoT-netwerken. Het telecombedrijf biedt inmiddels drie IoT-segmenten: het LoRa-netwerk (landelijke dekking in juli 2016), lte (4G ingezet voor machine-to-machine (m2m)-diensten) en nu dus ook LTE-M. ‘Met het toevoegen van LTE-M aan het connectiviteits-portfolio kunnen klanten van KPN voor alle denkbare IoT-toepassingen en -vraagstukken een oplossing realiseren’, aldus Nijhuis.

Slimme meters

KPN belooft met LTE-M een lage latency, een gemiddelde snelheid en één bericht per minuut. Het netwerk is naar eigen zeggen geschikt voor slimme energiemeters, die regelmatig data uitwisselen en waarvoor de indoordekking goed moet zijn. Enexis Netbeheer kiest ervoor om LTE-M op termijn in te zetten voor zijn slimme meters. Daarnaast zegt het bedrijf dat het nieuwe netwerk geschikt is voor wearables, mobiele betaalautomaten en track en trace.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-20T14:49:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.