Software-update legt enkelbandtoezicht plat

Beeld: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Justitie heeft de locatie van criminelen met een enkelband korte tijd niet kunnen controleren. Een software-update zorgde gisteren voor een onderbreking in het dataverkeer bij de elektronische monitoring. Hierdoor ontving de meldkamer geen locatiegegevens. Het euvel is verholpen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid vrijdag 10 mei 2019.

Het systeem is inmiddels weer operationeel. Toch meldt het ministerie dat er 'hard wordt gewerkt om het systeem weer honderd procent stabiel te krijgen'.

Tijdens de storing zijn diverse gedetineerden preventief ingesloten, melden de ambtenaren. Tegelijkertijd is er overleg geweest tussen alle betrokken instanties, zoals de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O), de Dienst Justitieel Incassobureau (DJI), het Openbaar Ministerie, de politie en reclasseringsorganisaties. Zij zullen ook de slachtoffers en nabestaanden informeren over de storing en het ontbrekende toezicht op daders.

Zevenhonderd per dag

"Hard gewerkt om het systeem weer stabiel te krijgen"

De meeste in Nederland gebruikte enkelbanden maken gebruik van gps en een radioverbinding. De enkelbanden geven via het radionetwerk van Tele2 locatiegegevens door aan de meldkamer. De gegevens worden ook lokaal opgeslagen en zijn dus na een storing alsnog uitleesbaar.

Het is onbekend hoelang de storing duurde en hoeveel criminelen de meldkamer tijdens de storing niet kon traceren. Er lopen gemiddeld zevenhonderd mensen per dag in Nederland met zo'n enkelband rond. In augustus van 2018 zorgde een storing op het mobiele netwerk ervoor dat ongeveer 450 enkelbanden zo'n anderhalve dag niet traceerbaar waren, meldde de minister destijds.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-10T15:15:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.