Microsoft treedt op tegen domeinkrakers

Dit artikel delen:

Microsoft sleept ruim 200 domeinkrakers voor de rechter omdat zij productnamen van het bedrijf hebben geregistreerd als internetdomein.

Het gaat om webadressen waarin namen zijn opgenomen als Xbox, MSN, Hotmail of Microsoft of varianten op deze namen die ontstaan door typfouten.
Sommige van de internetdomeinen waar Microsoft tegen optreedt hebben namen die suggereren dat het om een site van Microsoft gaat. Uit onderzoek door Internet Identity, een onderzoeksbureau dat online ontwikkelingen volgt, blijkt dat er dagelijks meer dan 2000 domeinnamen worden geclaimd die merknamen van Microsoft bevatten of daar sterk op lijken. In drie op de vier gevallen gaat het om bedrijven die het kraken van domeinnamen als hoofdactiviteit hebben.
Volgens Microsoft verdienen de krakers als bezoekers op advertenties op deze sites klikken. En dat is in strijd met de wet. De krakers overtreden de zogeheten Cybersquatting Consumer Protection Act uit 1999, die overtredingen bestraft met een boete van maximaal 100.000 dollar. De wet verbiedt het gebruik van merknamen van andere ondernemingen in domeinnamen met als oogmerk geldelijk voordeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geachte Redactie

Volgens mij hebben wij in Nederland helemaal geen wet die "Cybersquatting Consumer Protection Act uit 1999" heet. U bedoelt waarschijnlijk de V.S.... maar die wetten gelden hier helemaal niet. En dus krijgt Microsoft het nog goed moeilijk om hier wat aan te doen lijkt me.

Hoewel ik Microsoft voor een deel gelijk geef,er is inderdaad veel oportunisme op het internet. Toch is er een ander deel in mij wat zeg: Er worden per dag duizenden patenten door Microsoft geclaimed ook als e.a. niet werkt, of nog helemaal niet bestaat. Moet daar dan ook niet eens wat aan worden gedaan? Want dat belemmert de technologische ontwikkelingen en het vrij uitwisselen van ideeën ook op een geweldige manier. Dat is dan toch vergelijkbaar met het registreren van allerlei wazige internet-domein-aliasen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-25T11:22:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.