SIDN gaat niet in op petitie

Dit artikel delen:
toetsenbord online internet muis

De initiatiefnemers van Petitiesidn.nl krijgen voorlopig geen gelijk van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (Sidn). De stichting vindt de tariefswijziging niet onredelijk. Ook zou de petitie door te weinig regisrars zijn ondertekend. De pleitbrief is al door driehonderd partijen getekend.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (Sidn) gaat niet in op de wensen van de initiatiefnemers van petitiesidn.nl. Zij zijn het niet eens met de tariefsverandering van Sidn en willen dat de stichting de tarieven opnieuw aanpast.

Een woordvoerder van de stichting laat weten dat de pleitbrief momenteel door te weinig deelnemers van Sidn wordt gesteund. "Gisteren was de petitie door 298 partijen getekend. Daarvan waren er 167 geen deelnemer van sidn. We hebben meer dan 2100 deelnemers." Ze kan niet zeggen wanneer de stichting wel met initiatiefnemers van de petitie om tafel gaat zitten.

Niet onredelijk

Bovendien vindt Sidn de tariefswijziging niet onredelijk. "We hebben de tarieven voor wijzigingen laten vervallen, maar het abonnementsgeld met vijftig euro per kwartaal verhoogd. Dat is geen schokkend bedrag." Volgens de woordvoerder zijn de tarieven in Nederland voor registrars relatief laag in vergelijking met andere landen. "Bij DNS.be betaalt een registrar 2500 euro per jaar. En dan wordt ook nog de eis gesteld dat ze 250 domeinen per jaar moeten registreren."

Sidn veranderde kortgeleden zijn tarieven. Registrars betalen nu een vast abonnementstarief dat met vijftig euro per kwartaal is verhoogd. Ze hoeven echter niet meer te betalen voor wijzigingen. De stichting hoopt zo meer .nl-domeinnamen te registreren. Daarnaast is er een kortingsregeling voor registrars die meer dan tienduizend .nl-domeinen registreren. De korting kan oplopen tot acht procent bij meer dan honderdduizend namen. De korting wordt alleen gerekend vanaf dat aantal en geldt niet voor alle domeinnamen.

Tariefsverhoging

De initiatiefnemers van de petitie vinden de tariefswijziging een tariefsverhoging. Zij vinden dat de concurrentiepositie van de kleinere registrar wordt ondermijnd door de kortingsregeling. De nieuwe tarieven zouden alleen rendabel zijn voor registrars die meer dan vierhonderd wijzigingen per jaar doorvoeren. Sidn zegt echter dat de grens ligt bij honderd wijzigingen per jaar.

Meer dan driehonderd partijen hadden de pleitbrief op 16 december 2008 al ondertekend. Daarnaast is er meer dan 1100 euro opgehaald voor eventuele advocaatkosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Typisch gedrag van een partij die een monopolie positie in de markt heeft.

Is het een idee om de NMa (nederlandse kartel-waakhond) hier eens een uitspraak over te laten doen?

LANG LEVE DE GRAAI CULTUUR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

voor iets wat eigenlijk geheel geautomatiseerd kan werken er waar de kosten werkelijk nihil zijn, vindt ik dit een schande, jammer dat de OPTA hier geen zeggenschap heeft. Denk bv eens aan Hotmail of Yahoo dat kan je gratis gebruiken met 1 Gig aan opslag, terwijl een DNS entry is nog geen 1K groot is (slechts enkele bytes). En daar betaal je dan een exorbitant bedrag voor.

hmm zou de stichting Sidn zich houden aan de de tabaksblad norm, of is dat wellicht weer een nieuws schandaaltje ??Ik wil iedereen .TK aanraden, kosten laag en opbrengst gaan naar een goed doel. En is zelfs gratis te gebruiken (met banner, dan voor website).

"Bij DNS.be betaalt een registrar 2500 euro per jaar. En dan wordt ook nog de eis gesteld dat ze 250 domeinen per jaar moeten registreren."

Toch even rechtzetten. DNS BE agenten betalen een bedrag van 2500 euro. Maar niet per jaar. Zie onze algemene voorwaarden:

"De registrar verbindt zich om aan DNS BE een vergoeding te betalen van minimum 2.500 EUR voor het recht om in naam van de domeinnaamhouders, maar voor eigen rekening, de toekenning of de verlenging van een gebruiksrecht van een domeinnaam aan te vragen. "

"Dit bedrag geldt als een voorschot waarvan DNS BE de registratie- ,verlengings- en eventuele transfervergoedingen die de registrar is verschuldigd in mindering brengt.".

Het is m.a.w. een voorschot-systeem. Het klopt wel dat we van agenten vragen een minimum aantal domeinnamen in portefeuille te hebben.

Hans Seeuws
Communicatiemanager DNS BE

@Computable & Hans Seeuws
Het betekent nog steeds dat een domeinnaam in Belgie 10 euro per stuk kost, en een domeinnaam in Nederland 5 euro. DNS.BE heeft die extra kosten dus verwerkt in de registratieprijs, terwijl SIDN die heeft verwerkt in een losse bijdrage. Bij DNS.BE betaal je altijd een fors stuk meer, terwijl je bij SIDN met bulk afname vele malen goedkoper uit bent. Ook in de nieuwe regeling.

@PGT
Heb je er al eens over nagedacht of al die reclamebanners bij Yahoo, Hotmail, Dot TK en Gmail wellicht enig verband hebben met het gratis danwel goedkoop zijn van de diensten die ze leveren? Bij SIDN .NL betaal je jaarlijks een bedrag en heb je geen reclamebanners.

Ik zie misschien iets over het hoofd, maar hoe zou jij het vinden als je naar de website van Wehkamp of Google gaat en je eerst een pagina vol reclamebanners van de concurrent te zien krijgt? Dan dondert direct de hele internet economie in elkaar.

Daarbij komt dat je geen enkel verstand van technische systemen hebt, zo blijkt uit je tekst. Of een systeem geautomatiseerd is of niet, het zal toch ooit een keer ontwikkeld moeten worden. En dat kost geld. En ooit al eens erover nagedacht hoe enorm veel bezoekers sommige websites hebben? Sommigen heb er miljoenen per dag. Bij elkaar in heel Nederland zijn dat miljarden DNS queries per dag. Je meent toch niet dat zoiets met 1 server geregeld wordt he?

CORRECTIE:

[quote]Een woordvoerder van de stichting laat weten dat de pleitbrief momenteel door te weinig deelnemers van Sidn wordt gesteund. "Gisteren was de petitie door 298 partijen getekend. Daarvan waren er 167 geen deelnemer van sidn. We hebben meer dan 2100 deelnemers." Ze kan niet zeggen wanneer de stichting wel met initiatiefnemers van de petitie om tafel gaat zitten.[/quote]

Ik weet niet hoe de SIDN telt, mja... maar we hebben 196 SIDN deelnemers cat1 op de lijst staan. Dus de beweringen van de SIDN hier zijn gewoon FOUT!!

Ik vind deze reactie van het SIDN wel erg vroeg en kort door de bocht. Wat ons betreft hoeven ze er niet op in te gaan. Er zijn genoeg wegen om ze te dwingen. Die zullen dan bewandeld gaan worden. Voorlopig zit SIDN er goed naast dat er te weinig leden van SIDN gaan tekenen. Het zou van SIDN verstandig zijn wat terughoudender te zijn ook met het uitdelen van kortingen die erg lijken op het inlossen van eerdere beloftes aan diverse grote jongens.

Bovendien is de stelling van SIDN het zgn promoten van het .nl domein de grootste onzin die ik ooit heb gehoord. Hoe kun je zo'n domein nou promoten wanneer je meer 80% van je deelnemers zo te grazen neemt? Beloon ze net zo goed met korting. Dan heb je 80% van de deelnemers die zich meer inzetten en waarvoor het de moeite waard wordt om .nl domeinen te registreren.

Op z'n minst gezegd een maffe en ondoordachte actie. Of toch de afspraken nakomen? Want ben eerlijk een domein op de markt voor bijna inkoopsprijs door diverse grote jongens en korting met terugwerkende kracht is op zijn minst verdacht.

Jack Speijers
NewICE BV

Henk,

Je ziet inderdaad iets over het hoofd:
Een .be domeinnaam kost voor een geregistreerd agent 3 euro. De 2500 euro is -zoals ik zei- een voorschotbedrag: dus een saldo waarvan we die 3 euro aftrekken. De vereiste om 250 domeinnamen in portefeuille te hebben betekent niet dat een naam 10 euro kost, daar haal je 2 feiten door elkaar.

Alle info vind je op p.3 in deze pdf: http://www.dns.be/pdf/Agent_Contract_nl_current.pdf

Hans Seeuws
Communicatiemanager DNS BE

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-16T11:08:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.