Nederlandse organisaties vernieuwen intranet

Dit artikel delen:

Het merendeel van de Nederlandse organisaties wil het intranet vernieuwen. Zij overwegen daartoe relatief vaak Microsoft Sharepoint, hoewel de markt zeer is versnipperd. Een maatwerk content management systeem (cms) gebruiken ze daarbij steeds minder vaak.

Meer dan de helft van de Nederlandse organisaties is bezig met het vernieuwen van het intranet, een interne website waarop veel bedrijven bijvoorbeeld hun personeel informeren. Dat blijkt uit de Intranet Monitor 2009 onder 1077 organisaties. Zo willen de bedrijven er meer interactieve mogelijkheden aan toevoegen. Daarnaast nemen de afgeschermde webpagina's steeds vaker de functie van het personeelsblad over.

Microsoft Sharepoint wordt relatief het meest gebruikt voor het intranet. "Dat komt vaak vanuit de ict-afdeling", zegt directeur Theo Hylkema van internetbureau Entopic, die het onderzoek uitvoerde. Ongeveer vijftien procent van de Nederlandse organisaties gebruikt het Microsoft-platform.

Versnipperd

"De markt voor intranet-platformen is versnipperd", zegt Hylkema. Buiten platformen van verschillende leveranciers gebruikt tien procent van de organisaties een maatwerk-platform voor het intranet. Dat is minder dan in 2003. Toen gebruikte nog vijftien procent van de organisaties een maatwerk-cms.

In een ideale organisatie is een samenwerkingsverband van de communicatie-afdeling en de ict-afdeling verantwoordelijk voor het intranet, zegt Hylkema. In de praktijk komt het echter vaak voor dat of de ict-afdeling of de communicatie-afdeling eindverantwoordelijke is voor het vernieuwingsproject. "Je merkt dan dat de focus op de communicatieve of instrumentele kant van het intranet ligt", aldus de directeur.

Top meest gebruikte content management systemen

Content management systeem (cms)

Marktaandeel

1. Microsoft Office Sharepoint Server (Microsoft)

14,3

2. Smartsite CM Server (Smartsite)

7,6

3. Tridion R5 (SDL Tridion)

6,5

4. Joomla

3,9

5-6. Green Valley CMS (Green Valley)

2,4

5-6. Morello / Immediacy (Mediasurface)

2,4

7. Iprox (InfoProjects)

1,9

8. TYPO3 (TYPO3 Association)

1,6

9. CMS Enterprise Platform (snakeware)

1,4

10. GX (GX)

1,2

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit onderzoek is helaas niet volledig. Ik mis het open source content management systeem drupal!

Handig om ook een volledig overzicht te genereren!

Zou het wellicht kunnnen dat Drupal minder dan 1,2% marktaandeel heeft? Typo3 komt zelfs niet boven de 1,6% uit.

Erg vreemd dat IBM hierin niet genoemd word als grootste Intranet gebruiker ter wereld, weet ik dat ze zeer goede oplossingen hebben!!

Just another vergelijkingstabel waar je niets mee kunt denk ik.

Meest gebruikt systeem afgemeten aan 'marktaandeel'. Is dat dan voor: omzet, aantal installaties. Verder scheelt het nogal naar welk segment je kijkt. De ene leverancier zal in de top3 staan in het corporate segment (GX, Tridion), terwijl je daar Drupal en Typo3 nauwelijks zult tegenkomen.

De termen intranet & CMS worden hier in 1 adem genoemd, waarbij voorbij gegaan wordt aan het feit dat Content Management Systemen niet enkel voor intranet maar ook voor het beheer van internetsites & extranet ingezet wordt. Als internetbureau -genaamd csolutions- hebben wij uiteenlopende CMSystemen geimplementeerd en ons steeds meer toegelegd op Sharepoint. Onze ervaring is dat Sharepoint prima als intranetplatform ingezet kan worden, maar zich daarnaast uitstekend leent voor ontwikkeling en beheer van website, webshop, portals & webapplicaties (voor klanten, partners, leveranciers etc.). Gezien de brede inzetbaarheid, is de keuze voor Sharepoint derhalve vaak gebaseerd op een visie + niet enkel een geschikt intranet 'tool'.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-18T14:13:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.