Nederlandse Isoc-tak blij met besluit over .org

Dit artikel delen:

Het bestuur van de Internet Society Nederland (Isoc), is blij dat .org niet verkocht wordt. Vorige week besloot het bestuur van koepelorganisatie Icann, de internationale domeinnaambeheerder, een streep te zetten door de verkoop van Public Interest Registry (PIR), de club die .org-domeinen toewijst, aan investeringsbedrijf Ethos Capital. Het betrof een overname met een waarde van zo'n 1,35 miljard dollar.

De Nederlanse Isoc-tak geeft aan de verkoop om meerdere redenen onacceptabel te vinden en verwelkomt het besluit van Icann dan ook ten zeerste. ‘Door de verkoop aan Ethos Capital zou PIR worden omgezet naar een onderneming die primair vanuit financieel oogmerk gedreven is, met niet alleen prijsstijgingen als mogelijk gevolg maar ook veiligheids- en privacy-gevolgen voor gebruikers’, aldus de Nederlandse vereniging van internetprofessionals die zich sinds 1997 bezighoudt met het veiligstellen van een open en betrouwbaar internet. Voorzitter Alexander Blom spreekt over een moedig en juist besluit. Hij noemt het veiligstellen van het beheer van .org een kroonjuweel van Internet Society, een privilege en geen bezit. Ook geeft hij aan dat nu het publieke belang gediend wordt. De goedkeuring door Icann was een randvoorwaarde voor de verkoop van PIR aan Ethos.

Waakzaamheid geboden

De Nederlandse Isoc-tak geeft wel aan dat Icann waakzaam moet blijven voor nationale inmenging. Dit omdat diverse organisaties, politici en autoriteiten zoals de Californische procureur-generaal Xavier Becerra veel druk op Icann hebben uitgevoerd in hun beslissing rond .org. De Nederlandse organisatie noemt het ‘vanuit het oogpunt van internet governance zorgelijk dat sprake is van nationale inmenging in een internationale organisatie, ook voor toekomstige situaties’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-04T10:19:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.