Nederlandse Isoc-tak blij met besluit over .org

Dit artikel delen:

Het bestuur van de Internet Society Nederland (Isoc), is blij dat .org niet verkocht wordt. Vorige week besloot het bestuur van koepelorganisatie Icann, de internationale domeinnaambeheerder, een streep te zetten door de verkoop van Public Interest Registry (PIR), de club die .org-domeinen toewijst, aan investeringsbedrijf Ethos Capital. Het betrof een overname met een waarde van zo'n 1,35 miljard dollar.

De Nederlanse Isoc-tak geeft aan de verkoop om meerdere redenen onacceptabel te vinden en verwelkomt het besluit van Icann dan ook ten zeerste. ‘Door de verkoop aan Ethos Capital zou PIR worden omgezet naar een onderneming die primair vanuit financieel oogmerk gedreven is, met niet alleen prijsstijgingen als mogelijk gevolg maar ook veiligheids- en privacy-gevolgen voor gebruikers’, aldus de Nederlandse vereniging van internetprofessionals die zich sinds 1997 bezighoudt met het veiligstellen van een open en betrouwbaar internet. Voorzitter Alexander Blom spreekt over een moedig en juist besluit. Hij noemt het veiligstellen van het beheer van .org een kroonjuweel van Internet Society, een privilege en geen bezit. Ook geeft hij aan dat nu het publieke belang gediend wordt. De goedkeuring door Icann was een randvoorwaarde voor de verkoop van PIR aan Ethos.

Waakzaamheid geboden

De Nederlandse Isoc-tak geeft wel aan dat Icann waakzaam moet blijven voor nationale inmenging. Dit omdat diverse organisaties, politici en autoriteiten zoals de Californische procureur-generaal Xavier Becerra veel druk op Icann hebben uitgevoerd in hun beslissing rond .org. De Nederlandse organisatie noemt het ‘vanuit het oogpunt van internet governance zorgelijk dat sprake is van nationale inmenging in een internationale organisatie, ook voor toekomstige situaties’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-04T10:19:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.