Grote vraag naar PHP- en Java-specialisten

Het totaal aantal geplaatste vacatures voor programmeurs is flink gestegen. In het eerste kwartaal van 2015 waren er bijna vijftienduizend unieke vacatures. In de eerste drie maanden van 2013 waren dit er nog 11.350. It-detacheerder iSense ICT Professionals constateert dat vooral de vraag naar php- en Java-programmeurs stijgt. Het aantal vacatures voor .Net-specialisten lijkt met achthonderd vacatures minder populair dan andere populaire programmeurfuncties.

Php-programmeurs zijn het meest gewild zo blijkt met meer dan 2700 unieke vacatures. Daarnaast is er een grote vraag naar Java programmeurs. Hiervoor werden in de eerste drie maanden van dit jaar meer dan 2650 vacatures geplaatst. Voor beide functies geldt dat de geplaatste vacatures ongeveer 18 procent van het totale aantal geplaatste vacatures voor programmeurs beslaat. Er werden aanzienlijk minder vacatures online gezet voor .Net specialisten. Ongeveer negentienhonderd geplaatste vacatures zorgen voor een aandeel van 13 procent van het totale aantal vacatures dat voor programmeurs online werd gezet.

Het aantal geplaatste vacatures voor Java- en php-programmeurs ten opzichte van het eerste kwartaal in  2013 is toegenomen met respectievelijk ongeveer negenhonderd en achthonderd vacatures, terwijl het voor .Net- pecialisten slechts om een toename van minder dan 200 geplaatste vacatures gaat. iSense heeft in eerdere analyses al opgemerkt dat het aantal .Net vacatures steeds minder is dan het aantal php vacatures. Een verklaring toentertijd hiervoor was dat grote bedrijven vaak één vacature plaatsen voor meerdere .Net specialisten terwijl php-programmeurs vaak worden gezien bij kleinere organisaties daarbij is één vacature ook vaak één positie binnen een organisatie.

Tekort aan Java-talent

Een woordvoerder van iSense geeft aan dat er meer .Net specialisten zijn in Nederland dan Java. Dit komt omdat veel geschoolde programmeurs .Net hebben geleerd. Dat er vooral .Net-specialisten zijn is wellicht ook een reden waarom er minder vraag naar is. Java programmeurs zijn steeds populairder, maar schaars, waardoor er een groot tekort ontstaat. Daarom doen momenteel twee afstudeerders bij iSense onderzoek naar de redenen achter de steeds grotere vraag naar Java-programmeurs. De toename van open source gebruik bij organisaties zou hierbij een rol kunnen spelen, maar dat kan de ict-detacheerder nog niet met zekerheid zeggen. .Net gaat daarbij ook steeds meer richting open source. Over twee tot drie maanden hoopt iSense daar meer over te kunnen melden.

Vooral werk in Noord-Holland

Uit de analyse van iSense wordt ook duidelijk in welke provincie de vraag naar programmeurs het grootst is. Voor Java-programmeurs geldt dat de meeste vacatures zijn geplaatst voor een functie in Noord-Holland met 26 procent, gevolgd door 18 procent in Utrecht en Zuid-Holland met 15 procent. In deze provincies zijn ook .Net specialisten het meest gevraagd. Php-programmeurs kunnen vooral aan de slag in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Met respectievelijk 27, 20 en 13 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ISense haalt ouwe koeien uit de sloot.
Vorig jaar in oktober hadden ze het ook al over een enorm tekort op het gebied van ontwikkelaars.

Ja de werkgevers schreeuwen om goede ontwikkelaars, maar zoeken een communicatieve jonge ontwikkelaar met 30 jaar ervaring tegen een hongerloon. Investeren willen ze niet en de ontwikkelaars moeten meteen renderen, want tijd om bouwen aan het personeelsbestand is er niet, zo snel mogelijk operationeel zijn. Ontwikkelaars die ouder zijn, zijn ook niet interessant. 40+? vergeet het maar.
Succes ISense met het invullen van deze vacatures, want dat zullen jullie nodig hebben.

Grt

Wij hebben een mooie oplossing om de vraag naar deze mensen in te kunnen vullen. Createment noemen we dat!

Graag even titel corigeren: 'Er is vraag naar scholieren die Java en PHP kunnen tiepen'
Als er werkelijk vraag was naar goede mensen, zaten er niet zo veel specialisten thuis he.

Als er al moeite is om de programmeurs te vinden voor dit soort applicaties, dan ben ik erg benieuwd wie ze gaat beheren.

Pascal, je bent zo slim en de rest is zo dom en je trekt een conclusie die slaat als een tang op een varken.

Wat voor specialisten zitten er thuis dan? Vast geen Java en PHP specialisten en anders missen ze wellicht noodzakelijke skills en denk ik maar aan 1 naam; "Darwin".

Om het verhaal in ieder geval te staven kreeg ik de minuut dat ik dit artikel las deze email van de politie :

De politie publiceert, onder referte aan uw registratie op Inhuurdesk Politie, hiermee de volgende nieuwe aanvraag: Senior Java Ontwikkelaar.
De politie publiceert, onder referte aan uw registratie op Inhuurdesk Politie, hiermee de volgende nieuwe aanvraag: Medior Java Ontwikkelaar.

https://app.inhuurdeskpolitie.nl

---
Dus Pascal, trek die specialisten van de bank en laat ze zich hier aanmelden.

Ik erger me aan jouw reactie die in mijn ogen volledig misplaatst is en op mij in ieder geval arrogant over komt.

Om een idee te geven dit soort aanbestedingen is een tarief van 65 euro en hoger helemaal niet vreemd en aangezien die vaak duurzame projecten zijn een prima mogelijkheid om een prima boterham te verdienen en zeker niet van het nivo Java / PHP kunnen typen.

Als ik jou moet geloven ben je de enige die echt Linux kent en zijn bijvoorbeeld Windows beheerders domme mensen die alleen maar next next finish kunnen klikken....

Beste Henri,
Het staat je vrij mijn reacties niet te lezen.
Dat doe ik immers zo vaak bij die van jou (Al schreef je recent nog een heel aardig artikel waar ik me dan weer wel in kon vinden).

Die programmeertalen zijn .net zo regionaal verspreid als de boerendialecten. Blijkaar gaat nog niet alles via Cloud en is het nieuwe thuiszitten nog steeds populair. C#, C++ of gewoon C, hard of zacht uitgesproken ? Er wordt onderzoek naar gedaan.

Pascal, ik hoef ze niet te lezen, maar ik deed het toch en voelde me geroepen om zo te reageren. Het beoogde effect is dat je iets genuanceerder wordt in je reacties. Komt de site en jou ten goede.

Ik waardeer je consequentie van het houden van principes; geen account op de Computable omdat je privacy niet gerespecteerd wordt. Daarnaast krijg ik ook sterk de indruk dat je technisch weet waarover je praat, dus dat is allemaal prima. Het enige waarover ik struikel is dat je wel heel erg generaliserend kunt zijn in je mening over bepaalde software of gebruikers van die software. Vooral een onderbouwing mis ik en dat botst met je eigen principes dat je ergens diep in moet zitten om het echt te begrijpen.

@Henri
Je moet leren lopen om te kunnen rennen, betreffende je evolutietheorie is het schaap met de vijf poten nu eenmaal zeldzaam. Je emotie is dan ook nogal tendentieus als ik overweeg dat ontwikkelen meer is dan coderen. En in die context (lees je eigen uitspraken nog eens na) valt er dus wat te zeggen voor korte reactie van Pascal als we kijken naar vermeende communicatieproblemen.

Nee ewout. Je zit er in mijn ogen naast.

- Er blijkt grote vraag naar PHP en Java er bestaat ook een conclusie in het artikel die niet heel gek klinkt
- Pascal (en andere) suggereren dat er gevraagd wordt naar jonge typisten of dat er betaald wordt voor jonge typisten (Gast)
- Ik laat aan de ene kant zien dat het niet zo is met een feitelijk onderbouwing
- Als de thuis zittende specialisten zich benadeeld voelen lijkt het in dat licht dus ook onterecht.

Waarin zeg ik dat er naar een schaap met vijf poten gezocht wordt? Waarin schrijft dit artikel dat er naar een schaap met vijf poten gezocht wordt?

Mijn irritatie is dus volgens jou:
1) Bevooroordeeld 2) Gekleurd 3) Misleidend 4) Onbetrouwbaar 5) Partijdig 6) Strekking hebbende 7) Sturend 8) Subjectief 9) Vooringenomen

Ben benieuwd hoe je die conclusie kunt trekken? Nogal tendentieus dunkt me.

Dus nee, er valt niets te zeggen over "scholieren die Java en PHP kunnen tiepen"

Aangenomen dat de bankzittende specialisten kunnen rennen, dan kunnen ze zeker ook wel lopen.

Nu ben ik goed in voorspellen en voorspel ik dat je nu weer gaat reageren en dat je daarin inhoudelijk niet op deze reactie in zal gaan....

@Henri
Feitelijk ben je erg slecht in voorspellen, een wisseling van de wacht door in één keer over te gaan op open source maar nog steeds huurlingen blijven gebruiken?

Sorry Henri maar ik schreef dus al een jaar geleden hier een opinie over, niet alleen over product van de code maar het hele ecosysteem dat erbij hoort:

http://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/5063878/1277800/sores-om-de-sources.html

En heel eerlijk gezegd, die opinie was een 'rebranding' van een artikel dat ik jaren eerder al schreef voor NetOpus. Nogmaals dus de vraag over hollen;-)

@Henri, Ik zou graag willen dat ik zoveel slimmer ben dan een ander. Dat is helaas niet het geval, anders was ik nu directeur van een bank.
Feit is wel dat ik beschik over een zekere mate van basale vakkennis die bij de 'jong getalenteerden' volkomen ontbreekt. Niet omdat zij zo dom zijn, beslist niet ! maar omdat zij gewoon niet adequaat worden opgeleid.

Mijn aversie tegen Microsoft only gebruikers kan ik prima onderbouwen maar komt eigenlijk vooral op bovenstaande neer. Weinig aan toe te voegen.

Ontopic:
Er zijn in de afgelopen jaren vele vakgenoten op straat komen te staan.
Goed, een ICT-er met een leeftijd van pakweg 45 jaar kun je vandaag de dag niet echt 'jong' meer noemen, maar getalenteerd kan deze zeer zeker wel zijn !
Daar zit mijn issue dus !
Dat ik het verder niet zo heb op talen als java en php (vooral het gebruik van frameworks bij dergelijke talen) heeft wederom alles met het bovenstaande te maken, ik wordt daar te vaak mee geconfronteerd.

Gelukkig ken ik ook wel redelijk wat jonge mensen die wel een deel van hun vrije tijd besteden aan het vergaren van kennis die je niet met een dertigtal multiplechoice vragen kunt beoordelen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-14T11:58:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.