Belgische hacker wil meteen Belgische bak in

Een Belgische hacker wil zo snel mogelijk veroordeeld worden. Voor zijn inbraak in de computersystemen van American Airlines riskeert hij in eigen land drie jaar cel. Dezelfde feiten zouden hem bij een uitlevering aan de VS 22 tot 45 jaar gevangenisstraf opleveren.

Het Amerikaanse gerecht wil hem vervolgen voor het hacken van het informaticasysteem van American Airlines. Maar bij een veroordeling in België blijft een uitlevering aan de VS mogelijk uit, waar hij dus een veel langere straf riskeert. Met een Belgische berechting hopen de advocaten te voorkomen dat hun cliënt op het vliegtuig wordt gezet. Iemand kan namelijk maar een keer veroordeeld worden voor dezelfde feiten.

Het gaat om een jongeman van 27 uit het Mechelse: Kevin D., die in het verleden al veroordeeld wegens hacking. Zo heeft de man de informaticasystemen van bioscoop Utopolis en telecomoperator Mobistar gehackt.


Vliegtuigtickets

Het hacken van vluchtvaartmaatschappij American Airlines deed de jongeman in een internationaal juridisch steekspel verzanden. In 2017 had de man gratis vliegtuigtickets in de businessclass van American Airlines gereserveerd. Hij gebruikte de tickets niet, maar de luchtvaartmaatschappij was niet bepaald opgetogen met de hacking in hun systemen.

American Airlines diende klacht in en een Texaanse rechtbank schreef een internationaal aanhoudingsbevel uit. België werkte evenwel niet mee aan een uitlevering van de man. Toch werd de jongeman ook internationaal geseind, naar verluidt zonder dat hijzelf of zijn advocaten daarvan op de hoogte werden gebracht. Toen hij in Milaan in oktober 2021 in een Italiaanse cel een voetbalwedstrijd wilde bijwonen, werd hij in Italië in de kraag gevat.

Sindsdien zit de man in een Italiaanse gevangenis. Maar nu besliste België om de jongeman zélf te vervolgen voor de hacking. Waardoor de man in ons land voor de correctionele rechtbank verschijnt. Dit alles zorgt voor de opmerkelijke situatie dat de advocaat van de jongeman zelf pleit voor een snelle veroordeling. Maar dan wel in België.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-25T10:11:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.