Kamer wil analyse ai-impact per ministerie

De Tweede Kamer vraagt om een gedetailleerd onderzoek naar de effecten van artificiële intelligentie (ai) op de werkgelegenheid. Een grote meerderheid stemde voor een voorstel van Volt-kamerlid Laurens Dassen om per ministerie de impact op de arbeidsmarkt te analyseren.

Ook wil Volt weten hoe we de bestaanszekerheid van werknemers kunnen behouden, wanneer hun banen door algoritmes worden overgenomen. Dassen vraagt ook aandacht voor de toepassing van ai door de overheid, op de banen van de toekomst, beleidsontwikkeling en onze manier van werken. Ook zaken als klimaat en mensenrechten wil hij daarbij betrekken.

Dit bleek tijdens de algemene politieke beschouwingen die traditioneel na Prinsjesdag worden gehouden.  Het demissionair kabinet staat echter niet te trappelen zo’n omvangrijke analyse te doen. Volgens premier Rutte leidt dat tot een hoop bureaucratie. Hij vroeg Dassen zijn motie aan te houden totdat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) eind dit jaar komt met haar visie op (generatieve) ai. ‘Er wordt uitvoerig aan beleid gewerkt', aldus Rutte.

Negatieve gevolgen

De Kamer heeft het kabinet eerder aangespoord om werk te maken van de inventarisatie van de negatieve gevolgen van ai voor de samenleving. Op initiatief van het kabinet zijn ook meerdere studies gaande naar de effecten van ai. Toch diende Dassen zijn motie afgelopen donderdag in. Medeondertekenaars waren Jesse Klaver (GroenLinks), Jan Paternotte (D66), Caroline van der Plas (BBB), Esther Ouwehand (PvdD), Joost Eerdmans (JA21), Van Baarle (Denk), Sylvana Simons (BIJ1) en Liane den Haan (Fractie Den Haan).
 
Verder maakte de Tweede Kamer zich bezorgd Nederlanders die het tempo van de toenemende digitalisering niet meer kunnen bijhouden. Eerdmans riep op tot een plan van aanpak om te voorkomen dat een nieuwe kloof in de samenleving ontstaat en ouderen verweesd raken. Hij constateerde dat mensen met hun eigen gemeente geen telefonisch contact meer kunnen krijgen en dat brieven niet meer worden beantwoord. Met uitzondering van VVD en FvD ging de Kamer afgelopen donderdag akkoord met een motie om hiervoor beleid te ontwikkelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Maatschappij

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-25T10:20:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.