Merendeel Microsoft-software op veilingsites illegaal

Het merendeel van de Microsoft-software die wordt verkocht via de Nederlandse veilingsites is illegaal, zo blijkt uit een onderzoek van Microsoft. Het grootste deel wordt aangeboden via Marktplaats.nl, op afstand gevolgd door Speurders.nl.

Bij het in kaart brengen van het illegale-softwareaanbod op veilingsites vond Microsoft binnen twee weken maar liefst 615 aanbiedingen van Microsoft-producten, afkomstig van ongeveer 300 verschillende aanbieders. Vele daarvan bleken onder diverse aliassen te opereren en uiteenlopende adressen te gebruiken om klanten te misleiden. 30 van deze aanbieders bleken samen goed voor zo’n 40% van het totale aanbod.
Tot de aangeboden producten behoren met name Microsoft Windows en Office en zelfs producten die nog niet op de markt zijn(!), zoals Windows Vista en Microsoft Office 2007. Het grootste aantal advertenties voor software (ruim 60%) trof Microsoft aan op Marktplaats.nl, 20% stond op Speurders.nl, bijna 10% op Ebay.nl en circa 6% op 2dehands.nl. De overige werden gevonden op Ricardo.nl (recentelijk overgenomen, waarbij de naam is gewijzigd in Marktnet.nl), SnuffelCorner.nl en SnuffelSnel.nl.
Om aanbieders van illegale software te ontmaskeren, heeft Microsoft steekproefsgewijs een groot aantal testbestellingen geplaatst. Op dit moment heeft Microsoft 115 pogingen tot aankoop via veilingsites gedaan. In 50 gevallen is er geen reactie gekomen of is het niet tot een transactie gekomen. In 65 gevallen heeft Microsoft een bestelling geplaatst en betaald. Daarvan zijn er 53 binnengekomen. In bijna 20% van de gevallen werd dus letterlijk voor niets betaald. Van de 53 geleverde producten waren er slechts 15, oftewel 28%, originele, complete Microsoft-producten. Maar: voor 11 daarvan zouden eindgebruikers alsnog geen gebruiksrecht hebben gekregen, omdat het onder andere speciale studentenversies en losse OEM-software betrof.

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Microsoft op diverse manieren actie ondernomen en onder andere reeds bij enkele aanbieders van illegale software - met toestemming van de rechter en in aanwezigheid van de politie - invallen gedaan. Een daarvan bleek een uitkeringsgerechtigde, die rond de 500 illegale versies per maand verkocht en daarmee binnen een periode van vijf maanden een winst had gemaakt van 55.000 Euro. Een andere aanbieder bleek net ontslagen uit de gevangenis, had elektronische detentie en verkocht ongeveer 200 kopieën per maand...

Aspirant kopers kunnen zelf ook veel doen om misleiding te voorkomen. Zo is de prijs in de meeste gevallen een goede graadmeter om te bepalen of een product legaal of illegaal is: als de prijs te mooi is om waar te zijn of als er sprake is van onwaarschijnlijke aanbiedingen, dan is de kans groot dat er iets niet in de haak is. Maar het is ook van groot belang dat men, alvorens iets te kopen, controleert of de volledige adres- en telefoongegevens van een bedrijf beschikbaar zijn en wat de voorwaarden voor retouren, service en garantie zijn.

Het gebruik van illegale software brengt voor gebruikers grote gevaren met zich mee. Vaak zijn de producten van veel mindere kwaliteit en daardoor niet stabiel, betrouwbaar en virusvrij. In veel gevallen is de software helemaal niet te activeren. Wie via veilingsites koopt, loopt bovendien het risico dat de software, ook als deze is betaald, helemaal niet wordt geleverd. Daar komt nog bij dat het gebruik van illegale software bij wet verboden en dus strafbaar is. Gebruikers kunnen in geval van vragen of problemen ook geen beroep doen op technische ondersteuning door Microsoft en niet profiteren van de voordelen die legale gebruikers wordt geboden.

Microsoft een overigens ook eigen website ontwikkeld waar klanten uitgebreide informatie kunnen vinden over hoe zij illegale software kunnen herkennen en welke acties zij kunnen nemen als zij illegale software aantreffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-15T09:54:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.